SCOALA GIMNAZIALA MASLOC
Masloc, Timis

Prezentare

 

Şcoala GimnazialăI Maşloc, se află la 35 km de oraşul Timişoara şi a fost construită în anul 1911, fiind proiectată cu destinaţia de şcoală Confesională Romano- catolică, păstrându-şi această destinaţie până în momentul retrocedării clădirii, odată cu naţionalizarea.

  • Actualmente, prin sprijinul Organizaţiei Forderverein Rumanienhilfe Marpingen- Germania şi a Primăriei Maşloc, cele două clădiri în care ne desfăşurăm activitatea sunt cuprinse într-un program de reabilitare care se va definitiva până la începutul anului şcolar 2006/2007.
  • Şcoala, aşa cum este ea văzută de mulţi, are nu doar rolul de a transmite cunoştinţe ci şi de a forma oameni cu o anumită conştiinţă a valorilor lor, capabili să- şi asume responsabilitatea propriei existenţe. Formarea unei conştiinţe civice este o problemă a întregii societăţi româneşti, aceasta fiind în esenţă cheia dezvoltării tuturor comunităţilor.
  • Lucrând cu elevii şcoala, le transmite acestora, dincolo de cunoştinţele de specialitate şi un ataşament faţă de comunitatea în care trăiesc, respectul faţă de ceilalţi oameni, formarea unei conştiinţe civice, stimularea iniţiativelor individuale şi comunitare. Este o şcoală veche, cu o activitate neîntreruptă, care a funcţionat timp de aproximativ 60 de ani cu predare în limba germană. Începutul anilor '80 a constituit momentul în care populaţia majoritară( 90%) a localităţii Maşloc a încercat să-şi croiască un drum mai bun în viaţă, să plece într-o ţară care le oferea o perspectivă mai bună- Germania şi astfel limba de predare devină limba română, ea nemodificându-se până în zilele noastre.
  • Actualmente dispunem de un număr de 16 cadre didactice calificate, performanţă pe care nu am mai realizat-o niciodată până acum, cu grade didactice sau în curs de perfecţionare.


 

1740-1780

Pe vremea Mariei Tereza s-a înfiinţat localitatea Maşloc, fiind populată numai cu cetăţeni de origine germană, veniţi din Germania, munţii Pădurea Neagră .

1780-1990

Populat majoritar de locuitori de naţionalitate germană, care au dat localităţii denumirea de " Sat al florilor": " Blumenthal", prosperă prin activităţile desfăşurate de populaţia majoritară.

Treptat ,satul a fost modernizat şi gospodăriile au înflorit. S-au efectuat multe lucrări de îmbunătăţire a condiţiilor de trai ale oamenilor, prin amenajări şi construcţii, care au contribuit la creşterea progresului:

  • Au amenajat Căminul Cultural, în care se desfăşurau dansuri şi obiceiuri specifice naţionalităţii germane;
  • Au ridicat un centru medical cu secţie maternală şi farmacie între anii 1960-1972
  • Au înfiinţat o grădiniţă săptămânală, pentru copiii din localitate şi împrejurimi;

În jurul anilor 1990, s-a produs un adevărat exod rural, în ceea ce privea populaţia germană, localitatea fiind populată de locuitori proveniţi din toate zonele ţării, predominând actual: ucraineni  şi minoritatea romă.

Dupa o perioadă de declin, în care s-au pierdut aproape toate valorile existente de pe timpul populaţiei germane, localitatea noastră, trece, astăzi , printr-un moment de renaştere, afirmându-se din nou prin Centrul de Medicină Integrală, prin Consiliul Local, prin existenţa a trei agenţi economici, a prezenţei impunătoare a şcolii din localitate.

Cu toate acestea sătenii din Maşloc sunt dezbinaţi, individualişti, îşi duc viaţa în grupuri mici, construite pe relaţii de rudenie sau etnice, deoarece nu au avut oportunităţi de a experimenta evenimente comune ( obiceiuri/ tradiţii, copilărie comună, acţiuni comunitare etc).

Starea precară a majorităţii locuitorilor este evidentă, un indicator în acest sens fiind numărul mare de beneficiari de  ajutor social ( circa 67 de dosare- adică un număr de 258 de persoane beneficiare ale Legii 416/2001). Locurile de muncă existente în sat nu sunt pe măsura solicitărilor.

Galerie foto