Scoala Gimnaziala Pietroasa
Pietroasa, Timis
Prezentare
Comuna Pietroasa se afla in partea de est a judetului Timis, la poalele Muntilor Poiana Rusca, pe cursul superior al raului Bega Poieni.
Zona este una deosebit de pitoreasca, asezata intre dealuri, de dupa care soarele rasare pentru a mangaia satele trezite la viata.Pitorescul zonei si faptul ca este destul de greu de ajuns aici i-a facut in vechime pe haiduci-eroi ai vremurilor acelea,care ii ajutau pe cei saraci furand de la cei bogati-sa se refugieze pe aceste meleaguri. Legate de aceasta zona circula si foarte multe legende printre care si cea a cautatorilor de comori,presupuse a fi ascunse pe sub dealuri sau in cursuri de ape de catre haiduci, legende care mai circula si in ziua de azi printre oamenii zonei.
Comuna Pietroasa este compusa din 4 sate: Pietroasa, Poieni, Crivina de Sus si Farasesti, cu aproximativ 1300 de locuitori.
Prima atestare documentara a localitatii Pietroasa apare intr-un act din anii 1514-1516, cand era mentionata ca fiind proprietatea lui George de Brandenburg.
La acea data localitatea facea parte din districtul Margina, care apartinea domeniului Hunedoarei. In conscriptia din 1717,Pietroasa apare cu numele de Petrovaz,facand parte din districtlul Fagetului.
Prima scoala din zona este scoala din Curtea, infiintata din ordinul imparatesei Imperiului Austro-Ungar, Maria Tereza, in 1774. La aceasta scoala invatau si elevii din satele comunei Pietroasa. Deoarece distanta pana la Curtea este destul de mare-aproximativ 12 km din Pietroasa- s-a facut propunerea infiintarii unei scoli in localitatea Crivina. In 1791 aceasta scoala este infiintata,fiind frecventata de catre elevii satelor din Crivina, Pietroasa si Poieni, cei din Farasesti urmand sa mearga la scoala in satul Romanesti. Satele componente sunt vizibil mai sarace decat localitatile invecinate, lucru care a dus la o revolta a taranilor in 1918, impotriva grofului Simion Pap, caruia i-au cerut sa treaca in folosul taranilor o parte a pamanturilor sale.
Dupa Marea Unire, Pietroasa face parte din comuna Curtea iar dupa 1925 face parte din plasa Margina. Abia dupa instaurarea regimului comunist Pietroasa devine resedinta de comuna cuprinzand satele mai sus enumerate.