Liceul Teoretic Mircea Eliade
Intorsura Buzaului, Covasna
Activităţi
, farmacist, polițist, consultant financiar și judecător: cele mai cerute meserii de către elevii din Întorsura Buzăului participanți în Job Shadow Day®
Întorsura Buzăului, 5 aprilie 2013 – Peste 40 de liceeni din Întorsura Buzăului au învățat pentru o zi despre profesii alături de 8 angajați în companii și instituții.
Cei peste 40 de elevi clasele a XI-a si a XII-a de la LICEUL TEORETIC MIRCEA ELIADE au participat la a 11-a ediție a programului internațional de orientare profesională Junior Achievement România, Job Shadow Day®. Programul facilitează accesul elevilor la lumea reală a locurilor de muncă și susține implicarea companiilor și a instituțiilor publice, de la manageri la profesioniștii din cele mai diverse meserii, în educația pentru orientare profesională a tinerilor. La proiect au participat cu interes atât companii private, cât și instituții publice.
Cele mai cerute meserii de anul acesta au fost cele de medic, farmacist, polițist, consultant financiar și judecător.
”La Spitalul de Recuperare Cardiovasculară Dr.Benedek Geza Covasna - Secția Întorsura Buzăului am fost plăcut surprinsă să constat faptul că orașul nostru dispune de un spital modern, bine dotat, foarte curat și cu un personal amabil, gata să ofere ajutorul necesar celor aflați în impas. Domnul director dr. Iliuță Vasile și doamna asistentă Mihaela Bratu, ne-au permis să îi urmărim ”ca o umbră” prin spital în activitățile lor zilnice de la secțiile de Neurologie, Interne și Pediatrie. Cred că experiența Job Shadow Day a fost foarte importantă pentru orientarea mea profesională, ajutându-mă la formarea unei perspective realiste asupra profesiei de medic pe care doresc să o urmez”, spune un elev în clasa a XI-a la Liceul Teoretic Mircea Eliade.
„Astăzi, am fost ”umbra” domnului farmacist Mihai Paladoiu. Este o profesie frumoasă, respectată și are viitor. Un farmacist nu va fi niciodată șomer.Job Shadow day este un program care îți atrage atenția asupra importanței educației în pregătirea unei profesii de succes” , declară o elevă în clasa a XI-a la Liceul Teoretic Mircea Eliade.
Totuși, în program au participat și elevi interesați de meserii mai putin populare cum ar fi cea de: hair stylist, psiholog, educatoare, asistent social etc.
„ Zilele trecute - în cadrul programului Job Shadow Day- am fost împreună cu câteva colege, în vizită la un Salon de infrumusețare, unde, urmărind munca profesionistelor, am învățat noi trucuri de îngrijire personală și am luat parte la activitățile desfășurate acolo, nu doar ca un simplu client, ci din perspectiva unui învățăcel.
Mi-a făcut plăcere să iau parte la această nouă experiență, deoarece vizează un domeniu care mă interesează, însă nu pentru a face o carieră din asta; m-am gândit la acest job doar ca la unul
suplimentar pe care aș putea să-l desfășor în timpul liber” , elevă în clasa a aXI-a la Liceul Teoretic Mircea Eliade.
Companiile și instituțiile partenere ale programului in Întorsura Buzăului: Poliția Orașului Întorsura Buzăului, Spitalul de Recuperare Cardiovasculară Dr.Benedek Geza Covasna - Secția Întorsura Buzăului, Farmacia SC SQUARE TRANSILVANIA, Judecătoria, Cabinet Individual de Psihologie – Obreja Ioana, CSVSA Întorsura Buzăului, BRDGSG Agenția Întorsura Buzăului, SC RAIFFEISEN SA-Agenția Întorsura Buzăului.
În acest an, la program au participat la nivel național peste 19.000 de elevi din 200 de localități.
Pentru informaţii suplimentare:
Coordonator local Job Shadow Day®
Prof.Doina Pătrunjel Liceul Teoretic Mircea Eliade Întorsura Buzăului
Tel. 0746240447
E-mail: patrunjeldoina@yahoo.com
Junior Achievement România
Daniela Staicu
Tel: +40 730 330 881
E-mail: daniela.staicu@jaromania.org
Website: www.jaromania.org; www.jobshadow.ro
Notă pentru editori:
Junior Achievement România, organizaţie nonprofit, a fost fondată în anul 1993 şi este parte a Junior Achievement Worldwide®, USA şi a Junior Achievement-Young Enterprise, Europe. JA este cea mai mare şi cea mai dinamică organizaţie internaţională de educaţie economică şi antreprenorială. În România, programele JA de tip learning by doing sunt urmate anual de peste 150.000 de elevi din 1.000 de instituţii de învăţământ şi se desfăşoară local în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naționale, instituţiile de învăţământ şi comunitatea de afaceri. Web: www.jaromania.org, www.jobshadow.ro