Liceul Teoretic Mircea Eliade
Intorsura Buzaului, Covasna
Activităţi extracurriculare
Pentru elevii Liceului Teoretic Mircea Eliade din Întorsura Buzăului
Dobârlău, Cernatu, Tg.Secuiesc, Arcuș și Ilieni
vor fi de acum
"Mai mult decât un loc pe hartă!"
În dimineața zilei de 27 octombrie 2012, un grup de aproximativ 50 de elevi de la Liceul Teoretic Mircea Eliade Întorsura Buzăului( clasele a X-a B1 și a XI-a C1), din orasul Întorsura Buzăului și comunele învecinate au plecat într-o călătorie culturală de o zi pe traseul:Întorsura Buzăului-Dobârlău-Cernatu-Tg.Secuiesc-Arcuș -Ilieni -Întorsura Buzăului, în cadrul Programului ”Mai mult decât un loc pe hartă”- sponsorizat de Fundația Comunitară Covasna.
Scopul principal al excursiei a fost cunoașterea frumuseților naturale , a culturii și a obiceiurilor oamenilor din județul Covasna.
Prima oprire a fost la Muzeul particular ”Maria” din Dobârlău, acolo unde domnul Luca Gheorghe Viorel ne-a prezentat cu răbdare, toate obiectele pe care le-a adunat cu multă pasiune de-alungul unei vieți întregi:unelte, vase, cusături, țesături, aparate electrocasnice vechi,icoane, sculpturi in lemn etc. dar si piese contemporane.
La Muzeul Etnografic "Haszmann Pal " din Cernat, domnul Haszmann Pal, directorul muzeului -membru al familiei care deține proprietatea- ne-a explicat semnificația stâlpilor funerari , ne-a prezentat atelierele de lucru ale Universității Populare din Cernat, expoziția de unelte agricole,obiecte din fier turnat, trăsuri, moara, o colectie de radiouri din sec. al XIX-lea și locuințele tradiționale care își așteptau oaspeții cu ușile larg deschise. Elevii și-au exprimat dorința de a participa- în cadrul taberelor de vară organizate aici- la cursurile de olărit, pictură tradițională sau cioplirea lemnului.
În orașul Tg.Secuiesc am vizitat Muzeul de istorie a breslelor , acolo unde doamna conservator Ercse Laura le-a povestit elevilor despre istoria orașului, despre importanța cunoașterii unei meserii, despre formarea și funcționarea breslelor: breasla cizmarilor, cea a pălărierilor, a pielarilor, a olarilor etc. Cele peste 350 de păpuși îmbrăcate în costume populare din întreaga țară -inclusiv din Sita Buzăului- a trezit interesul elevilor ca și punctele de vedere ale unui străin (cetățeanul canadian Brian Johnston, care lucrează la Seminarul Teologic Maghiar din Cluj Napoca) despre Romania adunate în expoziția de fotografie cu titlul ”Romanian reflections”.
Surpriza cea mai plăcută a acestei călătorii a fost desertul oferit de domnul Mezses Nandor-patronul unui Laborator de cofetărie- cu sprijinul angajatelor de la Cofetaria ”Rigo Jancsi”.
Centrul Cultural Arcuș le-a oferit elevilor doar o plimbare prin Parcul Dendrologic într-o frumoasă zi de toamnă târzie- deoarece nu era organizat niciun eveniment- și apoi au vizitat Biserica Unitariană, unde totul - orga, cărțile de rugăciune -erau pregătite pentru slujba de a doua zi.
Ultima oprire a fost la Biserica Fortificată din Ilieni, acolo unde am cunoscut aspecte ale istoriei locale, strategia de apărare, am admirat picturile de pe tavan și cele două orgi ale bisericii.
Mulțumim Fundației Comunitare Covasna care ne-a oferit șansa de a cunoaște mai bine județul în care ne-am născut și în care trăim și firmei de transport S.C."Kserey" din Targu Secuiesc , precum si domnului Nagy Atilla pentru că a făcut posibilă această călătorie.
Prof.Doina Pătrunjel
Prof.Maria Bularca
ROMÂNIA
MINISTERUL EDUCAŢIEI, CERCETĂRII ŞI INOVĂRII
INSPECTORATUL ŞCOLAR JUDEŢEAN COVASNA
LICEUL TEORETIC „MIRCEA ELIADE”
Adresa: jud. Covasna, oraş Întorsura Buzăului, str. Gării, nr.1 cod: 525300
Tel:0267370939, Fax:0267371201, email: eliadeint@yahoo.com, http://ltme.educv.ro
Raport de activitate
Programul educativ ”Să știi mai multe, să fii mai bun”
În perioada 01-05.04.2013 elevii de la Liceul Teoretic Mircea Eliade din Întorsura Buzăului, împreună cu profesorii și părinții lor au realizat activitățile educative planificate pentru săptămâna ”Să știi mai multe, să fii mai bun”.
Activitățile au fost organizate –la sugestia Fundației de Evaluare în Educație- pe zile tematice : Ziua educativă, Ziua atelier, Ziua culturală, Ziua de voluntariat și Ziua sportivă și au fost coordonate de Consiliul Școlar al Elevilor și o echipă de profesori. În fiecare zi, vei 400 de elevi și 20 cadre didactice au realizat mai multe activități selectate din oferta Fundației de Evaluare în Educație, astfel încât să fie atractive , să promoveze munca în echipă și să servească nevoile educaționale ale elevilor.
Ziua educativă a avut ca scop pregătirea elevilor pentru situații de urgență și a început cu prezentarea Ghidului de comportament în caz de cutremur, urmat de un exercițiu de alarmare și de vizita specialiștilor ISU Sfântu Gheorghe, care au prezentat elevilor diverse mijloace de intervenție în caz de situații de urgență. În cadrul proiectului ”Drogurile-zbor, vis și realitate”, elevii au discutat despre efectele drogurilor asupra adolescenților, au completat chestionare, apoi elevii împărțiți pe grupe au realizat un poster, un pliant, un eseu , un logo și o insignă care să promoveze proiectul antidrog al școlii. Ziua s-a încheiat cu un concurs ”Recunoaște melodia”, la care au participat reprezentanți ai fiecărei clase.
Ziua atelier a avut ca scop cunoașterea și promovarea îndeletnicirilor practice ale elevilor. Cu materialele aduse de acasă, elevii au transformat fiecare sală de clasă într- un atelier : de croitorie, de țesătorie, de origami , de împletituri, de bijuterii, de Ikebana, de tricotaje, de pictură, de quilling și un salon de înfrumusețare. Partea a doua a zilei a fost foarte dulce,pentru că fiecare clasă a participat la atelierul de prăjituri , realizând un desert numai din ingredientele permise de regulament.
Ziua culturală a debutat cu Dilema lui Heinz, cea care a trezit interesul elevilor, dar și al profesorilor. După dezbaterea la nivelul clasei, fiecare elev a scris un eseu argumentativ despre situația prezentată. Activitatea a continuat la Casa de Cultură a orașului, acolo unde echipaje formate din elevi de la clasa aV-a până la a XII-a au participat la spectacolul intitulat ”Știința pe scenă”. Au fost prezentate pe scenă experimente realizate la orele de Fizică, Științe și cursuri opționale, iar echipele au prezentat oameni de știință despre care s-au documentat, au răspuns la întrebări și s-au întrecut la probele de îndemânare.
În ziua de voluntariat, având ca scop promovarea acțiunilor comunitare și umanitare în rândul elevilor, vremea ne-a obligat să lucrăm în clasă. Cadrele didactice și elevii au amânat toate acțiunile planificate să aibă loc pe teren:plantarea puieților cu sprijinul Ocolului Silvic ”Buzăul Ardelean”, amenajarea parcului și ecologizarea râului Buzău cu sprijinul Primăriei. Posterele realizate de către elevi despre sursele alternative de energie au fost așezate într-o expoziție, evaluate și premiate. Un grup de elevi inimoși a înfruntat ploaia și a împărțit flori trecătorilor, în schimbul unui zâmbet. Elevii din clasele a IX-a și a X-a care au absolvit cursurile de comunicare prin proiectul GROW au realizat exerciții de comunicare cu colegii lor. Ziua s-a încheiat cu un concurs , la care, genurile muzicale foarte diverse i-au adus pe toți elevii și profesorii în ringul de dans.
Ziua sportivă a început pe terenul de sport, acolo unde părinții și profesorii au demonstrat jocurile copilăriei lor în fața elevilor cu scopul de a promova petrecerea timpului liber în aer liber, mișcarea și stilul de viață sănătos. Ca răspuns, elevii au concurat cu rolele și cu bicicletele, au sărit elasticul și coarda și s-au distrat foarte bine. Ziua s-a încheiat cu semifinalele și finala Campionatului școlar de fotbal în sală.
În fiecare zi, s-au acordat premii din partea Fundației pentru Tineret ”Alexandra Ducancea” și diplome de participare.
În afară de activitățile prezentate mai sus, unele grupuri de elevi au organizat excursii tematice la Brașov, la București, la Sibiu, iar peste 100 de elevi au petrecut câteva ore în umbra unui adult la locul său de muncă în programul Job Shadow Day.
Promovarea proiectului s-a realizat atât în presa locală http://stiri.covasnamedia.ro/2013/04/04/ce-e-altfel-in-scoala-altfel/ și http://stiri.covasnamedia.ro/2013/04/03/prima-zi-din-saptamana-sa-stii-mai-multe-sa-fii-mai-bun-la-bucuresti/ cât și pe pagina liceului https://www.facebook.com/groups/442624892489784/
Mulțumim Fundației de Evaluare în Educație pentru oferta educațională foarte bună, pentru flexibilitatea programului și pentru diversitatea activităților care au servit scopului fiecărei zile, au fost atractive și motivante pentru elevi.
Prof.Doina Pătrunjel
Consilier educativ