Scoala Gimnaziala Adam
Adam, Galati

Activităţi extracurriculare

UN COLŢ DE BUZĂU, UN LOC PE HARTĂ, O CULOARE

Regiunea buzoiană este încă un secret nedezvăluit călătorului străin şi, din păcate, nu suficient dezvoltată din punct de vedere turistic. Marginalizată de turismul de masă practicat în alte regiuni,  aici veţi găsi munţi şi păduri de o frumuseţe originală, fenomene naturale inedite, flora şi fauna neatinse de mâna omului, sate tradiţionale si gastronomie regională, mănăstiri, surse de apa minerală, apă tămăduitoare şi multe, multe altele.

Regiunea buzăului oferă un cadru excepţional pentru excursii având munţi şi păduri de frumuseţe originală, dar şi o floră şi faună inedită.

monteoru_vedere_generala.jpg

La sfârşitul secolului trecut, Sărata-Monteoru era o sclipitoare staţiune balneoclimaterică - situată pe valea pârâului Sarata  pe colina sud-estica a dealului Istriţei, la o distanta de 18 km sud de Buzău (comuna Merei).

În Sărata-Monteoru, în mai multe puncte s-au realizat descoperiri arheologice atribuite mai multor epoci. Cele mai vechi urme de locuire datează din eneolitic și au fost găsite în partea de sud-vest și în cea de est a localității, aparținând culturii Aldeni II-Stoicani.

Apele sărate şi nămolurile sapropelice de la Sărata Monteoru au proprietăţi de excepţie. Extrase în prezent de la mare adâncime, cu ajutorul sondelor, apele sărate sunt folosite pentru băi în bazele de tratament. În paralel s-a dezvoltat şi un fel de medicină populară sau alternativă, ce utilizează cu succes această apă în vindecarea altor boli.

ciolanu07.jpgManastirea Ciolanu este singura dintre aşezările monahale aflate in judetului Buzau atestata documentar încă din secolul al XVI-lea.

Numele acesta de Ciolanu vine, cel mai probabil, de la oasele unor sihastri care au fost descoperite in aceasta poiana. Se pare ca aici si-au gasit refugiul cativa calugari scapati din Bizantul care fusese ocupat de turci, in secolul al XV-lea.


apus_de_soare_vulcanii_noroiosi.jpg

Vulcanii Noroiosi de la Paclele Mari si Paclele Mici (la 12 km de Berca) sunt una dintre cele mai interesante rezervatii mixte (geologica si botanica) din Romania (30 ha). Cunoscuti in zona sub denumirea de pacle, vulcanii noroiosi au aceiasi structurã ca si vulcanii adevarati, in interiorul lor producandu-se procese similare.

Declarata inca din anul 1924 monument al naturii, zona Paclele Mari – Paclele Mici. Pe glob se cunosc in total circa 1100 de vulcani noroiosi, mai multi existand sub mari, cum ar fi spre exemplu vulcanii noroiosi din apele Norvegiei, cei din marile Caspica si Barents.

Alunecarile de teren, despaduririle, ploile torentiale, scurgerile de noroi dau intregi


rezervatii un aspect destul de bizar, selenar chiar. Multi dintre turistii care vin in zona vulcanilor noroiosi spun ca au impresia ca se afla pe o alta planeta.

vulcanii01.jpg

explozie.jpg