Scoala Gimnaziala Adam
Adam, Galati

Regulament

CAPITOLUL I

DISPOZITII GENERALE

 

  1. Calitatea de elev a Scolii Gimnaziale Adam o are orice copil fara nicio deosebire, care este inscris in respectiva unitate de invatamant si participa la activitatile origanizate de acesta.
  2. Prezentul Regulament intern este intocmit in conformitate cu Regulamentul de organizare si functionare a unitatilor de invatamant preuniversitar, cu legea privind statutul personalului didactic, cu principiile Declaratiei Universale a Drepturilor Omului, ale Conventiei Internationale cu privire la drepturile copilului si a legislatiei in vigoare.
  3. Respectarea prezentului regulament este obligatorie pentru toti salariatii acestei scoli, pentru elevi si pentru parinti sau reprezentantii legali ai acestora.
  4. Calitatea de elevi se exercita prin frecventarea cursurilor si prin participarea la toate activitatile scolare si extrascolare.
  5. Evidenta elevilor se face la fiecare ora de curs de catre cadrul didactic iar absentele vor fi consemnate in catalog.
  6. Absentele se vor motiva de catre invatatori sau profesori diriginti pe baza cererii scrise, a adeverintei medicale sau a ceritficatului medical.
  7. Datele personale vor fi inscrise in catalog de catre invatatorul sau profesorul diriginte.

CAPITOLIL II

ORGANIZAREA UNITATII DE INVATAMANT

  1. In anul scolar 2010-2011 programul Scolii Gimnaziale Adam se va desfasura in doua locatii astfel : invatamantul primar in satul Cauiesti si invatamantul gimnazial in satul Adam. Elevii claselor I-IV din satele Stietesti si Adam vor fi deplasati in satul Cauiesti iar elevii claselor V-VIII din satele Stietesti si Cauiesti vor fi deplasati in satul Adam.
  2. Procesul instructiv-educativ se va desfasura intr-un singur schimb, in programul de dimineata, cu inceperea cursurilor de la ora 8.
  3. Pentru invatamantul primar ora de curs este de 45 minute cu o pauza de 15 minute.
  4. Pentru invatamantul gimnazial ora de curs este 50 minute si cu o pauza de 10 minute.
  5. Clasa a V-a B va functiona in sala AEL ce va fi supravegheata pe durata pauzelor de catre profesori, diriginte sau de catre seful clasei.
  6. Serviciul pe scoala al invatatorilor si profesorilor se va realiza conform graficului.
  7. Invatatorii/profesorii de serviciu vor sosi la scoala cu 15 minute mai devreme si vor pleca ultimii.
  8. In pauze, elevii vor fi supravegheati de catre cadrele didactice de serviciu pe scoala, iar elevii claselor V-VIII vor fi monitorizati si de catre profesorul diriginte al fiecarei clase.
  9. Cadrele didactice de serviciu vor oraganiza careul inainte de inceprea programului si vor urmari sosirea si plecarea elevilor la si de la scoala.
  10. Cadrele didactice de serviciu ii vor supraveghea pe elevi in clase, pe holuri, in curte, in grupurile sanitare.
  11. Orele de curs se vor desfasura conform programului zilnic cu invatatorul, profesorul respectiv sau cu inlocuitorul acestuia.
  12. Va fi informata directiunea sau agentii de politie de patrunderea in incinta sau in curtea scolii a persoanelor straine care instiga la violenta sau perturbarea procesului de invatamant.
  13. Este interzis fumatul in incinta scolii.
  14. Serviciul pe scoala este obligatoriu.
  15. Cadrele dicatice trebuie sa aiba o tinuta morala, demna in concerdanta cu valorile educationale pe care le transmit elevilor, o vestimentatie decenta si un comportament responsabil.

CAPITOLUL III

DREPTURILE ELEVILOR

23. Elevii se bucură de toate drepturile constituţionale.

24. Învăţământul de stat este gratuit. Benificiază gratuit de bazele materiale şi de bazele sportive. În timpul şcolarizării beneficiază de asistenţă psihopedagogică şi medicală gratuită.

25. Au dreptul la bilete cu preţuri reduse la spectacole, muzee, manifestări cultural-sportive şi la transportul în comun pe baza carnetului de elev vizat.

26. Au dreptul să conteste modalităţile şi rezultatele evaluării, contestaţia se adresează cadrului didactic respectiv iar dacă argumentele nu sunt satisfăcătoare se pot adresa directorului şcolii.

27. Au dreptul să fie evidenţiaţi şi să primească premii şi recompesnse pentru rezultate deosebite obţinute la activităţile şcolare şi extraşcolare, precum şi pentru atitudine civică exemplară.

28. Primesc gratuit manuale şcolare.

29. În şcoală se constituie consiliul elevilor, format din liderul elevilor de la fiecare clasă;consiliul elevilor funcţionează în baza unui regulament propriu avizat de conducerea şcolii şi care este anexă a regulementului intern; consiliul elevilor are un reprezentant în Consiliul de Administraţie.

30. Au dreptul să participe la activităţi extraşcolare la activităţile ce se desfăşoară în palatele şi cluburile elevilor, în tabere şcolare etc.

31. Le este garantată libertatea de asociere în cercuri şi în asociaţii ştiinţifice, culturale, artistice, sportive sau civice.

32. Dreptul la reruniune se exercită în afara orarului zilnic numai cu aprobarea directorului.

33. Este garantată libertatea elevilor de a redacta şi difuza reviste sau publicaţii şcolare proprii.

34. Beneficiază de programul guvernamental ’’Cornul şi laptele’’.

35. Beneficiază gratuit de rechizite, de burse sociale sau de alte forme de sprijin material sau financiar de studiu.

CAPITOLUL IV

INDATORIRILE ELEVILOR

36. Au datoria de a frecventa cursurile, de a se pregăti la fiecare disciplină de studiu şi de a-şi însuşi cunoştinţele prevăzute de programele şcolare.

37. Trebuie să aibă o comportare civilizată şi o ţinută decentă atât în şcoală cât şi în afara ei.

38.Trebuie să respecte legile statului, regulamentul intern, regulile de circulaţie, normele de tehnica securităţii muncii.

39. Este interzis elevilor :

1. să distrugă documentele şcolare: cataloage, carnete de elevi, foi matricole, etc.

2. să deterioreze bunele şcolii: bănci, geamuri, sobe, lambriuri etc.

3. să aducă şi să difuzeze în şcoală materiale care prin conţinutul lor atentează la independenţa, suveranitatea şi integritatea naţională a ţării care cultivă violenţa şi intoleranţa.

4. să blocheze căile de acces în spaţiile de învăţământ

5. să deţină şi să consume în şcoală şi în afara acesteia droguri, băuturi alcoolice, ţigări şi să participe la jocurile de noroc.

6. să introducă în şcoală orice tipuri de arme sau alte intrumente (muniţie, petarde, pocnitori etc.) care prin acţiunea lor pot afecta integritatea fizică şi psihică a colectivului de elevi şi a personalului unităţii de învăţământ.

7. să posede şi să difuzeze materiale cu caracter obscen sau pornografic.

8. să nu vină cu telefoanele la şcoală

9. să lanseze anunţuri false cu privire la amplasarea unor materiale explozibile în perimetrul şcolii

10. să nu aibă ţinute, compotamente şi atitudini ostentative şi provocatoare

11. să aducă jigniri şi să manifeste agresivitate în limbaj şi în comportament faţă de colegi şi faţă de personalul unităţii de învăţământ.

40. Au obligaţia să poarte asupra lor carnetul de elev să-l prezinte cadrului didactic pentru consemnarea notelor precum şi părinţilor în legatură cu situaţia şcolară.

41. Trebuie să utilizeze cu grijă manualele şcolare şi să le restituie în stare bună la sfârşitul anului şcolar.

42. Nu au voie sa părăsească perimetrul şcolii în timpul şcolii.

43. Le este interzis să intervină la instalaţiile electrice din şcoală: prize, întrerupătoare, firide, becuri, tuburi de iluminat, alte aparate.

44. Trebuie să se deplaseze civilizat pe holuri fără a alerga, a se îmbrânci.

45. Îşi vor petrece pauzele în curtea şcolii sub îndrumarea cadrelor didactice de serviciu, exceptând zilele cu precipitaţii sau zilele foarte friguroase.

46. În timpul deplasării cu transportul şcolar, nu au voie să se îmbulzească, nu au voie să deschidă uşa în timpul deplasării, trebuie să păstreze curăţenia în maşină, să se adreseză cuviincios şoferului, nu au voie să deterioreze bunurile.

47. Pentru urcarea şi coborârea în şi din maşină, trebuie să aştepte oprirea maşinii şi deschiderea uşii de către şofer.

48. Nu au voie să scrie pe bănci, uşi şi pereţi.

49. Nu au voie să arunce pungi, sticle, hârtie, resturi de alimente prin clasă sau prin curtea şcolii, ci doar la coşurile de gunoi.

50. Nu au voie să aducă persoane străine sau animale în şcoală.

51. Nu au voie să instige persoane din afara şcolii împotriva colegilor.

52. Nu au voie să folosească gesturi şi limbaje neadecvate faţă de trecători.

53. Elevii din clasele terminale trebuie să presteze serviciul pe şcoala, câte un elev în fiecare corp de şcoală.

54. Elevul de serviciu trebuie să aibă asupra lui un caiet de evidenţă în care va nota persoanele din afara şcolii, scopul intrării în şcoală, ora.

55. Se va organiza serviciul zilnic pe clasă ce va avea în vedere asigurarea cretei, a buretelui, ştergerea tablelor.

56. Elevii trebuie să poarte zilnic costumul de elev: pentru băieţi pantaloni, sacou sau/şi vestă, cămaşă, cravată, ecuson; pentru fete fustă sau pantalon, sacou, cămaşă, cravată, ecuson.

CAPITOLUL V

RECOMPENSELE ELEVILOR

57. Elevii care obţin rezultate remarcabile în activitatea şcolară şi extra şcolară şi se disting şi prin comportare exemplară pot primi următoarele recompense:

  1. evidenţiere în faţa elevilor clasei
  2. evidenţiere de către director, în faţa colegilor de şcoală sau în faţa comitetului profesoral
  3. comunicare (verbală sau scrisă) adresată părinţilor din care reiese că elevul primeşte bursă sau alte recompense materiale.
  4. premii, diplome
  5. recomandare pentru trimiterea cu prioritate în excursii sau în tabere
  6. premiul de onoare al şcolii.

58. Acordarea premiilor la sfârşitul anului şcolar se face la nivelul unităţii şcolare la propunerea dirigintelui, a directorului. Se pot acorda premii elevilor care:

  1. au obtinut primele medii generale pe clasă mai mare de 9,00
  2. s-au distins la una sau mai multe discipline de studiu
  3. au obţinut performanţe la concursuri şi la alte activităţi extraşcolare
  4. s-au remarcat prin fapte de înaltă ţinută morală şi civică.

CAPITOLUL VI

SANCTIUNI APLICATE ELEVILOR

59. Elevii care săvârşesc fapte ce se abat de la legile în vigoare şi de la prezentul regulament de ordine interioara vor fi sancţionaţi în funcţie de gravitatea faptelor cu :

1. observaţia individuală

2. mustrarea în faţa clasei şi/sau în faţa consiliului clasei / consiliului profesoral

3. mustrare scrisă

4. retragerea temporară sau definitivă a bursei

5. eliminarea de la cursuri a elevilor de gimnaziu pe o perioadă de 3-5 zile şi înlocuirea activităţii obişnuite cu alt tip de activitate desfăşurată de regulă în cadrul unităţii şcolare: dacă elevul refuză să participe la aceste activităţi, absenţele sunt considerate nemotivate şi se consemnează în catalogul clasei

6. mutarea disciplinară la o clasă paralelă din aceeaşi şcoală

7. mutarea disciplinară la o altă unitate de învăţământ, cu acceptul conducerii unităţii primitoare

8. la un numar de 20 ore absente nemotivate se scade un punct la purtare

9. elevii vinovaţi de deteriorare a bunurilor şcolii plătesc toate lucrările necesare reparaţiilor sau suportă toate cheltuielile pentru înlocuirea bunurilor deteriorate în cazul în care vinovatul nu se cunoaşte, răspunderea materială devine colectivă, revenind întregului colectiv şi a învăţătorului sau a profesorului diriginte

10. în cazul distrugerii manualelor şcolare, elevii vinovaţi trebuie să le înlocuiască

11. elevii care distrug sistematic componete ale mijloacelor de transport li se poate interzice deplasarea cu transportul şcolar pe o perioadă determinată de timp

12. TOATE SANCŢIUNILE SUNT ÎNSOŢITE DE SCĂDEREA NOTEI LA PURTARE

13. nu se vor acorda diplome sau premii elevilor cu nota scăzută la purtare

14. nota la purtare se stabileşte de diriginte

15. notele sub 7 se aprobă în consiliul profesoral.

CAPITOLUL VII

TRANSPORTUL SCOLAR

  1. Transportul copiilor la si de la scoala se va face cu microbuzele scolare la orele stabilite.
  2. Deplasarea cadrelor didactice navetiste de la domiciliu la scola si invers se va realiza tot cu microbuzele scolare.
  3. Elevii vor fi bine instruiti ori de cate ori este cazul in legatura cu securitatea transportului.
  4. Transpotul elevilor cu microbuzele oferite de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Inovarii si Sportului si de administratia locala este gratuit; cu aceste mijloace de transport pot calatori, fara plata si cadrele didactice catre scoala si catre localitatea de domiciliu.

CAPITOLUL VIII

DISPOZITII FINALE

  1. Prezentul regulament va fi adus la cunostinta elevilor si a parintilor sau a reprezentantilor legali ai acestora.
  2. Acest Regulament este valabil pe toata durata anului scolar.
  3. Regulamentul intern intocmit de catre coordonatorul pentru proiecte si programe educative scolare si extrascolare este discutat in consiliul profesoral si aprobat in Consiliul de Administratie.
  4. In incinta unitatii scolare, fumatul este interzis, conform legii.
  5. Respectarea prevederilor prezentului regulament de ordine interioara este ABSOLUT OBLIGATORIE.
  6. Invatatorii si dirigintii au obligatia de a informa elevii de drepturile si obligatiile pe care le au si de a pune in aplicare prevederile prezentului regulament.