Scoala Generala Josenii Birgaului
Josenii Bargaului, Bistrita-Nasaud

Activităţi extracurriculare

ACŢIUNI EDUCATIVE ÎN ŞCOALĂ, an scolar 2012-2013

 

 

In Şcoala Gimnazială Josenii Bârgăului s-au derulat săptămâni interesante, cu activităţi educative diverse.

O primă acţiune a fost, în luna septembrie, debutul concursului național de desen Doodle 4 Google la care au fost selectați să participe 10 elevi din clasa a V-a A sub îndrumarea doamnei diriginte Veronica Bălan.

Sărbătorirea Zilei Europene a Limbilor Moderne a fost coordonată de către doamna profesor Verdeș Cristina prin prezentare de planşe cu clasele VI-VIII vizând aspecte culturale specifice ţărilor europene. Totodată, elevii au recitat poezioare în diverse limbi. Toate echipele au primit diplome de participare la acest eveniment.

În luna octombrie s-au desfăşurat zilele culturale ale comunei sub genericul „Josenii Bârgăului în sărbătoare”. In sala CDI a Şcolii Gimnaziale doritorii au putut lua parte la un colocviu cultural, cu tema “Josenii în sfera culturală a Văii Bârgaielor” Au luat cuvîntul şi au susţinut comunicări următorii: primarul comunei, Tudorel Ciotmonda, preoţii Simion Cristea şi Ioan Nechita, profesorii Adrian Onofreiu, Leon Hogiu, Ioan Lazăr, Remus Deac şi Titus Wachsmann – Hogiu, col.(rt) Ion Mânzat, Mihai Bîltag şi publicistul Niculae Vrăsmaş. In încheiere, directorul Şcolii Gimnaziale Joseni, prof. Felicia Măjeri a prezentat realizările din activitatea de învăţămînt accentuate și de proiecții power point.

În cadrul activităţii extraşcolare Cum Sărbătorim Hallowen-ul, organizată de prof. Haja Ioana, s-a desfăşurat un concurs de dovleci şi costume specifice acestei zile. Elevii participanţi au fost premiaţi în cadrul sălii festive a şcolii, cu diplome pentru cel mai haios dovleac şi cel mai înspăimântător costum.

În perioada 12-16 noiembrie, în cadrul Săptămânei Educaţiei Globale, după cum ne-am obişnuit în anii trecuţi, s-au realizat mai multe activităţi extraşcolare cu diferite teme: cercul de lectură al clasei a V-a A, profesor Veronica Bălan, cu activitatea vizând dezvoltarea abilităților de citire și înțelegere a textului literar „Creangă versus Frații Grimm”, realizare de desene şi planşe, în cadrul temei „Drepturile şi responsabilităţile copiilor” de către clasele a VI-a împreună cu coordonatorii de clase; concurs de recitare în limbile română, engleză şi franceză, sub îndrumarea profesoarelor Pop Cristina, Haja Ioana şi Verdeş Cristina, realizare de planşe, în cadrul temei „Spune NU nepăsării!” de către clasa a VII-a B, coordonator, profesor Peter Adrian.

Ziua de 1 Decembrie a debutat cu intonarea imnului României în toate sălile de clasă, apoi în pauza mare copiii, împreună cu domnii profesori, s-au adunat în sala bibliotecii unde au ascultat discursul d-nei profesoare de istorie Horga Adina şi au intonat cântece specifice acestei sărbători importante.

Tot în luna decembrie, doamnele profesoare Pop Cristina și Bălan Veronica au mai desfăşurat o activitate extraşcolară cu titlul: Dăruieşte şi vei fi mai bun în cadrul căreia copiii din cele două clase a V-a au făcut schimb de cadouri prin tragere la sorți.

 

Aceleași doamne profesoare de limba română au organizat concursul Cangurul Lingvist, Poveştile cangurului la care au participat peste treizeci de elevi obținându-se trei premii de către elevii Morariu Maria, Ciot-Monda Diana și Moldovan Florina.

 

 

 

În cadrul activităţii de colaborare (schimb de experienţe) cu Şcoala Gimnazială Nr.1, doamna profesoară Lungu Titiana, împreună cu  elevii clasei a VI-a B au colindat colinde tradiţionale de pe Valea Bârgăului, un moment de păstrare a obiceiurilor străbune, care a fost foarte apreciat de elevii şi profesorii acestei instituții. În mod similar, școala noastră a primit cu bucurie vizita unui grup de elevi și profesori ai Şcolii Gimnaziale Nr.1 care a colindat în mai multe limbi.

In ultima zi de şcoală de dinaintea vacanţei de iarnă, s-a desfăşurat programul de colinde intitulat Am plecat să colindăm. Corul de elevi al Şcolii Gimnaziale Josenii Bârgăului a colindat pe cei care îi îndrumă în activitatea şcolară - d-na director Măjeri Felicia, profesori, învăţători, educatori, dar şi pe cei care ajută la bunul mers al comunităţii. Domnul primar Ciotmonda Tudorel i-a primit pe colindători cu braţele deschise, ca în fiecare an. Grupul de colindători a plecat apoi şi la Ocolul Silvic unde a fost întâmpinat cu aceeaşi plăcere.

Şirul evenimentelor nu se încheie aici pentru că activităţile din semestrul al II-lea sunt la fel de atractive, datorită implicării profesorilor dar şi a elevilor.

Astfel, în data de 24 ianuarie doamna profesor Horga Adina a coordonat celebrarea Zilei Unirii copiii școlii noastre prinzându-se în horă în curtea interioară.

In cadrul comisiei metodice umaniste din luna februarie doamna profesor Veronica Bălan a desfășurat activitatea extrașcolară Legende din Valea Bîrgăului alături de elevii clasei a VI-a B și colegii de la catedra umanistă. Majoritatea elevilor au venit cu lucrări deosebite, activitatea fiind un real succes copiii înscriindu-și participarea cu aceste compuneri la concursul O poveste pentru fiecare obiectiv turistic.

Luna martie a fost dedicată activităților pe ateliere de hand made, copiii școlii noastre reușind să ne încânte cu mărțișoare, felicitări, colaje inspirate reflectând bunul gust, imaginația și creativitatea lor. Toate produsele lor au fost adunate într-o expoziție cu titlul Târgul mărțișoarelor. Totodată, grupele de grădiniță au susținut serbări de celebrare a mamei dar și mici scenete pline de savoare.

Șirul activităților nu se va opri aici. Va urma concursul Euroșcolarul organizat de doamna profesor Adina Horga pentru data de 24 martie precum și concursul Comunicare, ortografie și punctuație ce se va desfășura în luna aprilie a acestui an și la care doamna profesor Veronica Bălan a înscris 15 elevi din clasele a V-a și a VI-a.