Scoala Generala Josenii Birgaului
Josenii Bargaului, Bistrita-Nasaud

Prezentare

Istoricul Şcolii Generale Josenii Bârgăului

În ce an anume s-ar fi înfiinţat şcoala din Josenii-Bârgăului?... În documentele şcolare, apare menţionată înfiinţarea şcolilor între anii 1828 – 1829, în vremea Imperiului Austriac, sub comanda Regimentului II român de graniţă, şcoli poporale, confesionale, ortodoxe, în toate satele bîrgăuane.

La Josenii Bârgăului, fiinţa din 1798 o şcoală pe lângă biserica din sat, avându-l ca părinte paroh pe preotul Ilea.

Dar, cea mai certă dată de funcţionare în local propriu este cea din anul 1828 pentru că în anul 1978 a avut loc aniversarea a 150 de ani de la înfiinţarea şcolii din localitate – aniversare iniţiată şi organizată de neostoitul şi iubitul fiu al satului, regretatul profesor Nicolae Fonogea, pe atunci directorul şcolii de centru şi de comună. Trebuie reţinut că şcoala a funcţionat până în anul 1914 în nişte localuri vechi, două săli de clasă şi o chilie pentru bibliotecă, zidite în piatră, demolate în prezent.

Localul şcolii actuale a fost construit din cărămidă, acoperit cu ţiglă (anii 1939 - 1940). S-a construit şi cu ajutorul contribuţiei primăriei comunale şi a Direcţiei Silvice Grăniceşti în anul 1965 pentru ca în anul 1972 să vorbim despre contribuţia substanţială a regretatului profesor, director, Fonogea Nicolae.

În perioada de la înfiinţare şi până în anul 1919 au slujit şcoala cu onoare învăţătorii confesionali: Ioan Pahone, Simion Pahone, parohii Ion Bugdug şi Leo Buzdug, Ioan şi Regina Jauca.

Din 1948 şi până în prezent, şcoala a funcţionat cu profesori.

Nu putem încheia acest scurt istoric al Şcolii Generale Josenii Bîrgăului fără a aminti oamenii de seamă care i-a dat această şcoală de-a lungul vremii: Aurel Rău: poet naţional, eseist, scriitor, publicist la revista Steaua, Ion Oarcăs: critic literar, publicist la revista Tribuna, Leon Hogiu: profesor, inspector general, director Grup Şcolar Radu Petrescu, Adrian Mănarcă: publicist, redactor şef la Cotidianul, Ioan Parasca: conferenţiar doctor, medic şi Loghin Holbură: membru al Corpului Diplomatic Austriac, consul al Austriei la Bucureşti, apoi la Constantinopol.

Galerie foto

Spațiu de studiu Materiale didactice Interior Viziune aeriana... eleva Maria Capra, clasa a V-a A Case sasesti, desen de eleva Uifelian Miriam Andrea Desen in creion de eleva Lenuta Manarca, clasa a V-a A Concurs de poezii si postere Suntem creativi si intampinam primavara cu bucurie Martisoare originale lucrate de copii Elevii clasei a VI-a B - culegatori de legende locale Concurs de lectura pentru gimnaziu Regele bostanilor... Copii frumosi Juriul impresionat de costume Centrul tematic al Grupei Mari O fetita de la gradinita noastra imbracata in costum popular specific zonei Instantaneu cu o activitate la matematica Un moment din serbarea celor mici Copiii grupei mari isi etaleaza creatiile In cadrul activitatilor consascrate sapatamanii Scoala Altfel, elevii claselor a VIII-a au creat caligrame dupa poezii cunoscute care au fost expuse apoi intr-o expozitie permanenta in scoala. Instantanee cu festivitatile de deschidere a noului an scolar 2012 - 2013
Elevii clasei a V-a A aplaudandu-si colegul cu cea mai buna lucrare Concurs scolar Instantanee din activitatea claselor Elevii Scolii Gimnaziale Josenii Birgaului au participat la o drumetie de cativa km in comuna avand ca punct terminus Manastirea Strimba. 1 Iunie Simularea unui incendiu Hora Unirii Grupul de colindatori ai scolii Targ educational - Bistrita, 2011, locul II