Scoala Generala Josenii Birgaului
Josenii Bargaului, Bistrita-Nasaud

Serbări şi sărbători

Semestrul I a însemnat pentru Şcoala Generală Josenii Bîrgăului săptămâni interesante, presărate cu activităţi educative diverse. Vom realiza Oglinda Şcolii prin menţionarea câtorva dintre acestea.

Cronologic vorbind, o primă acţiune a fost reamenajarea şi decorarea spaţiului Bibliotecii, activitate la care au participat cu drag toţi elevii solicitaţi din toate clasele gimnaziale. Trebuie remarcat şi numărul mare de cititori – comparativ cu anul trecut – fapt ce ne pune în postura de a crea la sfârşit de an premiul Cel mai bun cititor.

În intervalul 15 – 21 noiembrie s-a realizat expoziţia tematică Pace şi nonviolenţă între copii. Inventivitatea şi creativitatea au stat la baza acestei acţiuni, copiii realizând brăţări, pandative, desene, decupaje şi lucrări de artizanat cu această tematică. Interesante au fost gândurile elevilor către profesori scrise într-un loc special, sub titlul De la inimă la inimă...

În decembrie 2010 am organizat pentru prima dată concursul Poveştile cangurului. Au participat 27 de copii din clasele gimnaziale, majoritatea obţinând punctaje mari iar primii trei clasaţi au primit premii şi diplome. Aceştia au fost elevii: Ciotmonda Andreea, Dan Nat Ionela şi Rău Monica.

Ultima zi de şcoală dinaintea vacanţei de sărbători, a însemnat pentru elevii din Josenii Bîrgăului un binevenit prilej pentru a-i colinda pe cei care îi îndrumă în activitatea şcolară, doamna director Măjeri Felicia, profesori, învăţători, educatori dar şi pe cei care ajută la bunul mers al comunităţii. Ne referim aici la domnul primar Ciotmonda Tudorel alături de oamenii săi care i-au primit cu braţele dechise pe cei treizeci de copii şi doamnele profesoare coordonatoare alături de doamna profesor Lungu Titiana. Grupul de colindători a plecat apoi şi la Ocolul Silvic unde a fost întâmpinat cu aceeaşi plăcere. Oricine putea ghici emoţia copiilor, emoţie întipărită pe feţele lor vesele de sub caciuliţele roşii de Crăciunei şi Crăciuniţe.

Tot în această perioadă s-au desfăşurat serbările prichindeilor de grădiniţă, imaginile spun totul, cuvintele sunt de prisos...

Revenirea la şcoală după vacanţa de iarnă a fost marcată de o altă activitate educativă - Sceneta Ora de limba română – omagierea a 161 de ani de la naşterea Poetului Nepereche Mihai Eminescu. Câţiva copii din clasele a VII-a şi a VIII-a, sub îndrumarea profesoarei lor de limba română, şi-au jucat viaţa de elev pe scena şcolii, prezentând cu prospeţime şi voioşie creaţia eminesciană sub forma unei lecţii deschise de literatură. Aplauzele de la sfârşit au arătat că lecţia a avut un real succes.

Nu puteam încheia acest semestru fără a sărbători data de 24 Ianuarie, data Unirii Mici, fără de care nici Unirea Mare din 1918 nu s-ar fi realizat. Este momentul în care statul român intră în perioada sa modernă, inclusiv prin reformele pe care Alexandru Ioan Cuza le-a înfăptuit. Sub steagul tricolor, copiii Şcolii Generale Josenii Bîrgăului, s-au prins într-o horă mare, de la prichindeii de grădiniţă şi până la cei mari, de clasa a VIII-a.

Şi, am vrea să încheiem şirul acestor activităţi cu cea de strângere de materiale şi documentare pentru revista şcolii, interesul elevilor fiind foarte mare. Indiferent de vârstă, clase, copii îmbujoraţi de emoţie şi de sărutul rece al iernii, au bătut la uşa sălii profesorale căutând-o pe doamna să îi dea o poezie, un desen, o compunere, orice lucru făcut de mîinile şi mintea lor.

Dragi elevi, trebuie să fiţi mândri pentru că aţi spus Prezent! Şi să ştiţi că aţi primit toţi un zece mare, la disciplina Perseverenţă


- semestrul II -

Continuând şirul activităţilor educative din Şcoala Generală Josenii Bârgăului, în semestrul al II-lea am putea începe cu săptămâna dragostei, a iubirii şi a bunei dispoziţii din 14-24 februarie, intitulată sugestiv – Sf. Valentin – Dragobete. În această perioadă elevii şi-au exprimat sentimentele lor de dragoste şi de iubire prin desene cu inimioare, referate despre sărbătoarea Sf. Valentin în paralel cu Ziua de Dragobete, felicitări în formă de inimioare cu mesaje şi gânduri frumoase adresate profesorilor confecţionate de către elevii clasei a V-a A.

În luna martie, luna mărţişorului, elevii au realizat numeroase mărţişoare, felicitări pe care le-au dăruit cu drag profesorilor. Tot atunci putem menţiona desfăşurarea serbărilor de 8 Martie începând de la cei mai mici până la cei mai mari.

Tot în luna martie echipa de fotbal a şcolii, sub egida asociaţiei Avântul, înfiinţată de d-na profesoară Tabără Adriana, a obţinut locul II la faza judeţeană. Felicitări şi la cât mai multe rezultate!

În data de 29 martie a avut loc în şcoală Concursul Euroşcolarul, concurs de cultură generală pentru clasele V-VIII, organizat de d-na profesoară Horga Adina. Din cei 21 de participanţi, în ordinea punctajului, au obţinut premiul I şi premiul special Ciotmonda Andreea, premiul II Dan Nat Ionela şi nu în ultimul rând, premiul III Mănarcă Irina. De remarcat este faptul că toţi elevii participanţi au plecat acasă cu o diplomă, un mic cadou şi cu experienţa muncii lor acumulate la disciplinele învăţate.

Tot în această perioadă, pompierii comunei au executat o simulare de incendiu la care a participat şi colectivul de elevi şi profesori. Cu această ocazie au fost discutate metodele de prevenire şi stingere a incendiului precum şi modalitatea de acţiune în situaţii de criză.

Perioada 11-15 aprilie a fost dedicată sărbătorii de Paşte. Trebuie evidenţiată activitatea elevilor, sub îndrumarea d-nei profesoare de desen Sbârcea Paula în colaborare cu doamna profesor Lungu Titiana, privind expoziţia de icoane pe sticlă, de desene cu specific pascal, precum şi farfurii şi ouă pictate de elevi la orele de educatie tehnologică.

Înainte de vacanţa de Paşte, d-na profesoară de religie Lungu Titiana ne-a încântat cu serbarea intitulată Învierea, Bucuria sufletelor noastre, în care elevii clasei a V-a A au recitat poezii închinate marii sărbători şi au interpretat cântece specifice Paştelui.

În data de 28 aprilie, cu ocazia participării la Concursul internaţional Predare şi învăţare interactivă/ICT for collaborative, project based learning organizat de Colegiul Naţional Petru Rareş Beclean, Bistriţa-Năsăud, sub îndrumarea d-nei profesoare de limba română Bălan Veronica, ca aplicaţie a metodelor interactive de predare, s-a realizat un film de către copiii clasei a VII-a B. La secţiunea Basmele Europei – poveşti în format digital, copiii au realizat un filmuleţ, adaptare după basmul Cenuşăreasa cules de Fraţii Grimm. Acest film a luat premiul I. Programul folosit a fost Movie Maker.

Luna mai a debutat cu Ziua dedicată Europei. Referitor la acest eveniment Şcoala Generală Josenii Bârgăului a participat la Concursul Naţional Europa de mâine, ediţia a VI-a, desfăşurat pe data de 6 mai, la Şcoala Generală Nr.1 Bistriţa. Aici, echipajul format din elevii Roman Ionela, Trişcă Petrică, Cott Dorel, sub îndrumarea profesorului de geografie Peter Adrian, au obţinut menţiune. Felicitări!

În ziua de 9 mai s-a desfăşurat în şcoală concursul Ziua Europei, organizat de d-na profesoară Horga Adina şi d-nul profesor Peter Adrian. La concurs s-au confruntat două echipe: Echipa Albastră (clasele VIII) şi Echipa Galbenă (clasele VII). A câştigat, la scor foarte strâns, Echipa Albastră. Succes pe mai departe!

Şi şirul evenimentelor nu se încheie aici pentru că urmează luna iunie cu activităţi consacrate zilei de 1 Iunie şi, bineînţeles, serbarea de sfârşit de an şcolar. Trebuie specificat în încheiere că, pe lângă clasicele premii de sfârşit de an şcolar pentru rezultate bune şi foarte bune la învăţătură ale elevilor, se va mai decerna un premiu pentru Cel mai bun cititor. Acest premiu va fi primit de un număr de şapte copii care au împrumutat şi citit cele mai multe cărţi din dotarea bibliotecii noastre. Martoră ne este fişa de împrumut de la bibliotecă iar premiile, constând în cărţi de vacanţă, au fost posibile din vânzarea revistei Prezent! numărul 1.

Tot din această sursă financiară, 48 de elevi care au răspuns la întrebările – concurs de la sfârşitul revistei au primit câte un cadou- surpriză.