Scoala cu clasele I - VIII Valeni
Valeni-Botesti, Neamt
Regulament
INSPECTORATUL ŞCOLAR JUDEŢEAN NEAMŢ
ŞCOALA GIMNAZIALĂ, COMUNA VĂLENI, JUDEŢUL NEAMŢ
Comuna Văleni, Judeţul Neamţ, Cod 617097
Telefon/ Fax 0233 781003
e mail:valeniscoala@yahoo.co.uk
nr. 1201 / data 21 .09.2015
Aprobat CP,
Din data 13.10.2015
Validat CA,
Din data 15.10.2015
Director,
Prof. Macsim Gabriela
REGULAMENT DE ORDINE INTERNĂ
AN ŞCOLAR 2015/2016
ŞCOALA GIMNAZIALĂ
Comuna VĂLENI, Judeţul NEAMŢ
REGULAMENT DE ORDINE INTERIOARĂ
CONSIDERATII GENERALE
Art.1. Regulamentul Intern constituie un sistem unitar de norme obligatorii pentru personalul didactic (personalul didactic de conducere, personalul didactic de predare, personalul didactic auxiliar) si personalul nedidactic din Scoala Gimnazială, Comuna Văleni, Judeţul Neamţ, precum si pentru beneficiarii primari ai educaţiei si formării profesionale (antepreșcolari, preșcolari și elevi) si pentru reprezentanții legali ai acestora.
Art.2. Dispoziţiile prezentului regulament vor fi interpretate si aplicate in concordanţă cu Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, Convenţia cu privire la drepturile copilului, Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, Carta Socială Europeană si Carta Drepturilor Fundamentale ale Uniunii Europene, cu Carta Limbilor Minoritare si Regionale, cu prevederile Constituţiei României, precum si cu prevederile celorlalte acte normative generale si speciale incidente.
Art.3. Respectarea Regulamentului Intern al Şcoala Gimnazială, Comuna Văleni, Judeţul Neamţ este obligatorie pentru intregul personal, pentru toţi elevii şcolii si părinţii acestora, precum si pentru alte categorii de persoane care, direct sau indirect, intră sub incidenţa normelor pe care acesta le conţine. Nerespectarea Regulamentului Intern constituie abatere și se sancționează conform prevederilor legale.
Art.4. (1) Şcoala Gimnazială, Comuna Văleni, Judeţul Neamţ este acreditată si face parte din reţeaua şcolară naţională care se constituie in conformitate cu prevederile legale.
(2) Şcoala Gimnazială, Comuna Văleni, Judeţul Neamţ are personalitate juridică (PJ) cu următoarele elemente definitorii: a) act de infiinţare; b) dispune de patrimoniu in administrare; c) cod de identitate fiscală (CIF); d) cont in Trezoreria Statului; e) ştampilă cu stema României, cu denumirea ministerului de resort si cu denumirea exactă a Şcoala Gimnazială, Comuna Văleni, Judeţul Neamţ.
(3) Şcoala Gimnazială, Comuna Văleni, Judeţul Neamţ are conducere, personal si buget proprii, intocmeşte situaţiile financiare si dispune, in limitele si codiţiile prevăzute de lege, de autonomie instituţională si decizională.
Art.5. Şcoala Gimnazială, Comuna Văleni, Judeţul Neamţ este este obligată să şcolarizeze in invăţământul prescolar, primar si gimnazial, elevii care au domiciliul in
Comuna Văleni, Judeţul Neamţ. Inscrierea se face in urma unei solicitări scrise din partea părintelui, tutorelui sau susţinătorului legal.
ORGANIZAREA PROGRAMULUI ŞCOLAR
Art.6. (1) Anul școlar incepe la 1 septembrie și se incheie la 31 august din anul calendaristic următor.
(2) Structura anului școlar, respectiv perioadele de desfășurare a cursurilor, a vacanțelor și a sesiunilor de examene naționale se stabilesc prin ordin al ministrului educației naționale. Pentru anul şcolar curent, structura este prezentată in Anexa A1.
(3) In situații obiective, cum ar fi epidemii, intemperii, calamități naturale etc., cursurile școlare pot fi suspendate pe o perioadă determinată.
(4) Suspendarea cursurilor se poate face, după caz: a) la nivelul unității de invățământ, la cererea directorului, după consultarea reprezentanților organizaţiilor sindicale și ai părinților, cu aprobarea inspectorului școlar general; b) la nivelul grupurilor de unități de invățământ din același judeţ, la cererea inspectorului școlar general, după consultarea reprezentanţilor organizaţiilor sindicale, cu aprobarea ministerului de resort; c) la nivel regional sau național, după consultarea reprezentanţilor organizaţiilor sindicale, prin ordin al ministrului de resort.
(5) Suspendarea cursurilor este urmată de măsuri privind parcurgerea integrală a programei școlare până la sfârșitul semestrului, respectiv al anului școlar, stabilite de Consiliul de Administrație al Şcoala Gimnazială, Comuna Văleni, Judeţul Neamţ și comunicate instituţiei care a aprobat suspendarea cursurilor.
Art.7. (1) Invăţământul primar funcţionează, in programul de dimineaţă.
(2) Cursurile pentru elevii din clasa pregătitoare si din clasele I și a II-a nu vor incepe inainte de ora 8.00 si nu se vor termina mai târziu de ora 14:00.
(3) In invăţământul primar, ora de curs este de 45 de minute, cu o pauză de 15 minute după fiecare oră si o pauză de 20 de minute după cea de-a doua oră de curs. La clasa pregătitoare și la clasa I, activitățile de predare-invățare-evaluare acoperă 30-35 de minute, restul de timp fiind destinat activităților liber-alese, recreative.
(4) In situaţiile in care clasele din invăţământul primar funcţionează împreună cu alte clase din nivelurile superioare de invăţământ, ora de curs este de 50 de minute, iar in ultimele cinci minute invăţătorii organizează activităţi de tip recreativ.
(5) Pentru clasele din invăţământul gimnazial, ora de curs este de 50 de minute, cu o pauză de 10 minute după fiecare oră; după a doua oră de curs, este o pauză de 20 minute.
(6) In situaţii speciale si pe o perioadă determinată, durata orelor de curs si a pauzelor poate fi modificată, la propunerea motivată a directorului, prin hotărârea Consiliului de Administraţie al Şcoala Gimnazială, Comuna VăleniJudeţul Neamţ, cu aprobarea Inspectoratului şcolar Judeţean Neamţ. Anexa 2
Art.8. (1) Prin hotărârea Consiliului de Administraţie, la cererea părinţilor, Şcoala Gimnazială, Comuna Văleni, Judeţul Neamţ poate organiza activităţi cu elevii inainte sau după orele de curs, prin programul „Împreună la şcoală”.
(2) Programul „Împreună la şcoală” se organizează in baza metodologiei aprobate prin ordin al ministrului de resort.
FORMATIUNILE DE STUDIU
Art.9. (1) Formaţiunile de studiu cuprind grupe, clase sau ani de studiu si se constituie, la propunerea Directorului, prin hotărâre a Consiliului de Administraţie, conform prevederilor legale.
(2) Efectivele formaţiunilor de studiu se constituie conform prevederilor legale.
(3) In situaţii excepţionale, pe baza unei justificări corespunzătoare, Scoala Gimnazială, Comuna Văleni, Judeţul Neamţ, poate organiza formaţiuni de studiu sub efectivul minim sau peste efectivul maxim, cu aprobarea Consiliului de Administraţie, care poate consulta si Consiliul clasei in vederea luării deciziei.
MANAGEMENTUL ŞCOLII GIMNAZIALE, COMUNA VĂLENI, JUDEŢUL NEAMŢJUDEŢUL NEAMŢ
Art.10. (1) Şcoala Gimnazială, Comuna Văleni, Judeţul Neamţeste condusă de Consiliul de Administraţie si de Director.
(2) Relaţiile ierarhice de conducere, coordonare, control, monitorizare si execuţie sunt prezentate in Organigrama Şcoala Gimnazială, Comuna Văleni, Judeţul Neamţ - Anexa A3.
(3) Pentru indeplinirea atribuţiilor ce îi revin, conducerea Şcolii Gimnaziale, Comuna Văleni, Judeţul NeamţJudeţul Neamţ se consultă, după caz, cu toate organismele interesate: Consiliul Profesoral, organizaţiile sindicale, consiliul Reprezentativ al părinţilor, Consiliul Şcolar al elevilor, autorităţile administraţiei publice locale.
(4) Consultanţa si asistenţa juridică se asigură, la cererea Directorului Şcolii Gimnaziale, Comuna Văleni, Judeţul Neamţ de către Inspectoratul Şcolar Judeţean, prin consilierul juridic.
CONSILIUL DE ADMINISTRATIE
Art.11. (1) Consiliul de Administraţie este organ de conducere al Şcolii Gimnaziale, Comuna Văleni, Judeţul Neamţ.
(2) Consiliul de Administraţie se organizează și funcţionează conform prevederilor Legii educației naționale nr.1/ 2011 (cu modificările și completările ulterioare), ale OMEN nr. 4614/ 2014 pentru aprobarea Metodologiei – cadru de organizare si funcţionare a Consiliului de Administraţie din unităţile de invăţământ preuniversitar, ale Regulamentului de organizare si funcţionare a Consiliului de Administraţie al Şcolii Gimnaziale, Comuna Văleni, Judeţul Neamţ ale prezentului regulament.
(3) Directorul Şcolii Gimnaziale, Comuna Văleni, Judeţul Neamţ este președintele Consiliului de Administrație.
PERSONALUL DIDACXTIC
Art.15. (1) Personalul didactic are drepturile si obligatiile prevazute de legislatia in vigoare si de contractele colective de munca aplicabile.
(2) Pentru incadrarea si menţinerea intr-o functie didactica de conducere, de predare sau intr-o functie didactica auxiliara, personalul didactic are obligatia să prezinte un certificat medical, eliberat pe un formulat specific, elaborat de ministerul de resort si Ministerul Sanătăţii.
(3) Personalul didactic are obligatia de a participa la activitati de formare continua, in conditiile legii.
(4) Se interzice personalului didactic de predare sa conditioneze evaluarea elevilor sau calitatea prestatiei didactice la clasa de obtinerea oricarui tip de avantaje de la elevi sau de la reprezentantii legali ai acestora. Astfel de practici, dovedite de organele abilitate, se sanctioneaza conform legii.
(5) In Şcoala Gimnazială, Comuna Văleni, Judeţul Neamţ se organizeaza permanent, pe durata desfasurarii cursurilor, serviciul pe scoala al cadrelor didactice, în zilele în care acestea au mai puţine ore de curs. Numărul si atributiile profesorilor de serviciu se vor stabili în funcţie de dimensiunea perimetrului şcolar, de numărul elevilor si de activitatile specifice;
PERSONALUL NEDIDACTIC
Art.16. (1) Personalul nedidactic isi desfasoara activitatea in baza prevederilor Legii nr. 53/2003 - Codul Muncii, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare si ale contractelor colective de munca aplicabile.
(2) Organizarea si desfasurarea concursului de ocupare a posturilor nedidactice dintr-o unitate de invatamant sunt coordonate de director. Consiliul de administratie al unitatii de invatamant aproba comisiile de concurs si valideaza rezultatele concursului.
(3) Angajarea personalului nedidactic in unitatile de invatamant cu personalitate juridica se face de catre director, cu aprobarea consiliului de administratie, prin incheierea contractului individual de munca.
(4) Activitatea personalului nedidactic este coordonata, de director.
(5) Programul personalului nedidactic se stabileste de catre director, potrivit nevoilor unitatii de (6) directorul stabileste sectoarele de lucru ale personalului de ingrijire. In functie de nevoile unitatii, directorul poate solicita schimbarea acestor sectoare.
(7) Directorul nu poate folosi personalul subordonat in alte activitati decat cele necesare unitatii de invatamant.
(8) O persoana din cadrul compartimentului administrativ, desemnat de catre director, trebuie sa se ingrijeasca, in limita competentelor, de verificarea periodica a elementelor bazei materiale a Şcolii Gimnaziale, Comuna Văleni, Judeţului Neamţ in vederea asigurarii securitatii copiilor/elevilor/personalului din unitate.
EVALUAREA PERSONALULUI
Art.17. (1) Evaluarea personalului didactic se face conform legislatiei in vigoare. Se aplică Procedura privind evaluarea performanţelor individuale ale personalului didactic si didactic auxiliar,
(2) Evaluarea personalului nedidactic se face la sfarsitul anului calendaristic conform prevederilor legale, in baza fisei postului. Se aplică Procedura privind evaluarea performanţelor individuale ale personalului nedidactic.
DREPTURILE SI OBLIGATIILE
Art.19. In scopul organizării corespunzătoare a muncii si a creării condiţiilor optime pentru desfăşurarea normală a intregii activităţi a Şcolii Gimnaziale, Comuna Văleni, Judeţul Neamţprecum si pentru intărirea ordinii si disciplinei in toate structurile organizaţionale, Şcoala Gimnazială, Comuna Văleni, Judeţul Neamţare, in principal, următoarele drepturi:
- să stabilească organizarea si funcţionarea Şcolii Gimnaziale, Comuna Văleni, Judeţul Neamţ;
- să stabilească atribuţiile corespunzătoare pentru fiecare salariat, in funcţie de natura postului ocupat;
- să dea dispoziţii legale cu caracter obligatoriu pentru fiecare salariat in parte;
- să exercite in permanenţă controlul asupra modului de indeplinire de către fiecare salariat a sarcinilor sale de serviciu prevăzute in fişa postului;
- să constate săvârsirea abaterilor disciplinare si să aplice sancţiunile corespunzătoare potrivit legii.
Art.20. Şcolii Gimnaziale, Comuna Văleni, Judeţul Neamţ îi revin, in principal, următoarele obligaţii:
- asigurarea conduitei corecte faţă de toţi salariaţii;
- respectarea principiului nediscriminării si inlăturării oricărei forme de incălcare a demnităţii - garantarea protecţiei, igienei si securităţii muncii;
- garantarea aplicării tuturor prevederilor legale in materia dreptului muncii si asigurarea informării salariaţilor despre aceste proceduri;
- garantarea asigurării procedurii de soluţionare a cererilor sau reclamaţiilor salariaţilor in conformitate cu prevederile contractului colectiv de muncă si a legislaţiei in vigoare;
- să informeze salariaţii asupra condiţiilor de muncă si asupra cerinţelor care privesc desfăşurarea relaţiilor de muncă, precizând norma de muncă, locul de muncă, atribuţiile si răspunderile fiecăruia, programele individualizate de muncă;
- să asigure permanent condiţiile tehnice si organizatorice avute in vedere la elaborarea normelor de muncă si condiţiile corespunzătoare de muncă;
- să acorde salariaţilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de muncă si din contractele individuale de muncă;
- să comunice periodic salariaţilor situaţia economică si financiară a Şcolii Gimnaziale, Comuna Văleni, Judeţul Neamţ;
- să plătească toate contribuţiile si impozitele aflăte in sarcina sa, precum si să reţină si să vireze contribuţiile si impozitele datorate de salariaţi, in condiţiile legii;
- să asigure respectarea normelor legale privind durata timpului de lucru si al celui de odihnă, precum si condiţiile specifice, după caz, privind munca femeilor si a tinerilor;
- inscrie in registrul electronic de evidenţă al salariaţilor toate angajările, promovările si modificările survenite in contractele individuale de muncă ale salariaţilor;
- să elibereze, la cerere, toate documentele care atestă calitatea de salariat a solicitantului;
- să asigure confidenţialitatea datelor cu caracter personal ale salariaţilor;
- să plătească salariile inaintea oricăror alte obligaţii băneşti.
REGULI GENERALE
Art.24. Loialitatea faţă de Scoala Gimnaziala, Comuna Văleni, Judeţul Neamţ. Statutul de angajat al Şcolii Gimnaziale, Comuna Văleni, Judeţul Neamţ solicită ca toate cunoştinţele si abilităţile profesionale să fie puse in slujba Şcoala Gimnazială, Comuna Văleni, Judeţul Neamţ iar toate acţiunele intreprinse să fie in scopul promovării intereselor Şcolii Gimnaziale, Comuna Văleni, Judeţul Neamţ. Loialitatea si ataşamentul faţă de obiectivele Şcolii Gimnaziale, Comuna Văleni, Judeţul Neamţ vor fi apreciate in mod deosebit si vor determina, împreună cu performanţele individuale, evaluarea activităţii. Salariaţii nu trebuie să fie implicaţi niciodată in mod direct sau indirect in activităţi care ar putea prejudicia Şcolii Gimnaziale, Comuna Văleni, Judeţul Neamţ. De asemenea, prin comportament nu vor intreprinde nimic care ar putea dăuna – moral sau material – Şcolii Gimnaziale, Comuna Văleni, Judeţul Neamţ sau i-ar putea afecta reputaţia.
RESURSELE MATERIALE
Art.25 Resursele materiale aflăte la dispoziţia angajaţilor reprezintă bunuri ale Şcolii Gimnaziale, Comuna Văleni, Judeţul Neamţ si nu pot fi utilizate in scopuri personale.
DATE PERSONALE
Art.26. Fiecare salariat are obligaţia să anunţe in termen de 5 (cinci) zile la SECRETARIAT asupra oricărei modificări privind:
- adresa si numărul de telefon;
- starea civilă;
- preschimbarea actului de identitate.
TINUTA VESTIMENTARA
Art.27. Nu există prescripţii speciale cu privire la ţinuta vestimentară a salariaţilor in timpul serviciului. Situaţiile speciale sint prevăzute in fişa postului. Totusi, salariaţii nu trebuie să piardă din vedere faptul că Şcoala Gimnazială, Comuna Văleni, Judeţul Neamţ este o instituţie de invăţământ si, de asemenea, un spaţiu public. Ţinuta vestimentară si personală trebuie să reflecte acest mediu si, totodată, poziţia profesională si ierarhică in cadrul Şcolii.
RELATIILE DE COLABORARE
Art.30. Salariaţilor le este solicitat un comportament adecvat, amabil si colegial cu persoanele si colegii cu care au relaţii de colaborare. Salariaţii vor furniza toate informaţiile de care este nevoie in exercitarea funcţiunilor de serviciu. Aceştia vor da dovadă de solicitudine si nu vor crea stări conflictuale nedorite.
RELATIILE IERARHICE
Art.31. Scoala Gimnaziala, Comuna Văleni, Judeţul Neamţ incurajează relaţiile ierarhice bazate pe efortul comun orientat către realizarea obiectivelor sale. Şefii de structuri, compartimente etc. poartă răspunderea pentru buna desfăşurare a activităţii din cadrul structurii organizaţionale pe care o coordonează. Salariatului îi revine obligaţia indeplinirii, la termen si in condiţii bune, a tuturor sarcinillor incredinţate si să respecte deciziile conducerii Şcolii Gimnaziale, Comuna Văleni, Judeţul Neamţ sau a catedrei/ comisiei metodice, compartimentului etc. Conducătorii de structuri etc. sunt împuterniciţi să acţioneze in numele Directorului Şcolii Gimnaziale, Comuna Văleni, Judeţul Neamţ si să aprecieze performanţele si rezultatele activităţii salariatului, in conformitate cu prevederile legislative in vigoare. Disponibilitatea de a răspunde solicitărilor si de a fi asumate responsabilităţi va fi apreciată in mod deosebit la evaluarea performantelor individuale. In cazul săvârsirii unor abateri sau dacă salariatul îsi indeplineşte in mod nesatisfăcător atribuţiile, şefii ierarhici au obligaţia de a lua măsurile de sancţionare ce se impun.
RELATIILE CU PRESA
Art.32. Dacă un salariat este contactat de ziarişti, aceştia trebuie indrumaţi către purtătorul de cuvânt al Şcolii Gimnaziale, Comuna Văleni, Judeţul Neamţ. Salariatul nu va furniza reprezentanţilor presei informaţii privind Scoala Gimnaziala, Comuna Văleni, Judeţul Neamţ dacă nu a fost abilitat in acest sens.
TELEFOANE. COPIATOARE
Art.33.. Telefoanele si copiatoarele Şcolii Gimnaziale, Comuna Văleni, Judeţul Neamţ vor fi utilizate numai in interesul serviciului si numai de persoanele care au ca sarcini de serviciu utilizarea acestor dispozitive. Parintii vor putea sa-si contacteze copiii pe telefonul mobil de la secretariat/gradinita.
MENTINEREA ORDINII
Art.34. Salariaţii au obligaţia să menţină ordinea si curăţenia la locul de muncă si in spaţiile de folosinţă comună. Echipamentele, aparatura si mobilierul trebuie să fie intr-o perfectă stare de curăţenie. Birourile, sălile de clasă, laboratoarele etc. vor avea in permanenţă un aspect plăcut si civilizat, atât pe durata programului de lucru, cât si după terminarea acestuia. Ceştile goale, paharele, ambalajele de orice tip nu vor fi lăsate la vedere. Şefii compartimente au obligaţia de a urmări in mod special modul de indeplinire a acestor prevederi si de a lua măsurile ce se impun.
ORGANISME FUNCTIONALE ALE ŞCOLII GIMNAZIALE, COMUNA VĂLENI, JUDEŢUL NEAMŢ
CONSILIUL PROFESORAL
Art.43. (1) Totalitatea cadrelor didactice din Scoala Gimnaziala, Comuna Văleni, Judeţul Neamţ constituie Consiliul Profesoral al unitatii de invatamant. Presedintele consiliului profesoral este directorul.
(2) Consiliul profesoral se intruneste lunar sau de cate ori este nevoie, la propunerea directorului sau la solicitarea a minimum o treime dintre cadrele didactice.
(3) Cadrele didactice au dreptul sa participe la toate sedintele Consiliilor profesorale din unitatile de invatamant unde isi desfasoara activitatea, obligatia principala fiind de a participa la sedintele Consiliului profesoral din unitatea de invatamant unde, la inceputul anului scolar, declara ca are norma de baza. Absenta nemotivata de la sedintele la unitatea la care a declarat ca are norma de baza se considera abatere disciplinara.
(4) Consiliul profesoral se intruneste legal in prezenta a cel putin doua treimi din numarul total al membrilor.
(5) Hotararile se adopta prin vot deschis sau secret, cu cel putin jumatate plus unu din numarul total al membrilor Consiliului profesoral si sunt obligatorii pentru personalul Şcoala Gimnazială, Comuna Văleni, Judeţul Neamţ precum si pentru beneficiarii primari ai educatiei. Modalitatea de vot se stabileste la inceputul sedintei.
(6) Directorul Şcolii Gimnaziale, Comuna Văleni, Judeţul Neamţ numeste, prin decizie, secretarul consiliului profesoral, in baza votului cadrelor didactice. Secretarul are atributia de a redacta lizibil si inteligibil procesele-verbale ale sedintelor consiliului profesoral.
(7) La sedintele consiliului profesoral, directorul poate invita, in functie de tematica dezbatuta, reprezentanti desemnati ai parintilor, ai consiliului elevilor, ai autoritatilor administratiei publice locale si ai partenerilor sociali.
(8) La sfarsitul fiecarei sedinte a consiliului profesoral, toti membrii si invitatii au obligatia sa semneze procesul-verbal de sedinta.
(9) Procesele-verbale se scriu in registrul de procese-verbale al consiliului profesoral. Registrul de procese-verbale este document oficial, caruia i se aloca numar de inregistrare si i se numeroteaza paginile. Pe ultima pagina, directorul Şcolii Gimnaziale, Comuna Văleni, Judeţul Neamţ semneaza pentru certificarea numarului paginilor registrului si aplica stampila unitatii de invatamant.
(10) Registrul de procese-verbale al Consiliului profesoral este insotit, in mod obligatoriu, de un dosar care contine anexele proceselor-verbale (rapoarte, programe, informari, tabele, liste, solicitari, memorii, sesizari etc.), numerotate si indosariate pentru fiecare sedinta. Registrul si dosarul se pastreaza intr-un fiset securizat, ale carui chei se gasesc la secretarul Şcolii Gimnaziale, Comuna Văleni, Judeţul Neamţ.
Art.44. Consiliul profesoral are urmatoarele atributii:
a) gestioneaza si asigura calitatea actului didactic;
b) analizeaza si dezbate raportul general privind starea si calitatea invatamantului din unitatea de invatamant;
c) alege, prin vot secret, membrii consiliului de administratie care provin din randurile personalului didactic;
d) dezbate, avizeaza si propune consiliului de administratie, spre aprobare, planul de dezvoltare institutionala a Şcolii;
e) dezbate si aproba rapoartele de activitate, programele semestriale, planul anual de activitate, precum si eventuale completari sau modificari ale acestora;
f) aproba componenta nominala a comisiilor/catedrelor metodice din unitatea de invatamant;
g) valideaza raportul privind situatia scolara semestriala si anuala prezentata de fiecare invatator/institutor/profesor de invatamant primar/diriginte, precum si situatia scolara dupa incheierea sesiunii de amanari, diferente si corigente;
h) hotaraste asupra tipului de sanctiune disciplinara aplicat elevilor care savarsesc abateri;
i) propune acordarea recompenselor pentru elevi si pentru personalul salariat al unitatii de invatamant, conform reglementarilor in vigoare;
j) valideaza notele la purtare mai mici decat 7, respectiv mai mici decat 8 – in cazul unitatilor de invatamant cu profil pedagogic, teologic si militar, precum si calificativele la purtare mai mici de „bine”, pentru elevii din invatamantul primar;
k) propune consiliului de administratie curriculumul la decizia Şcolii;
l) valideaza oferta de curriculum la decizia Şcolii pentru anul scolar in curs, aprobat de consiliul de administratie;
m) avizeaza proiectul planului de scolarizare;
n) valideaza fisele de autoevaluare ale personalului didactic al unitatii de invatamant, in baza carora se stabileste calificativul anual;
o) formuleaza aprecieri sintetice privind activitatea personalului didactic si didactic auxiliar, care solicita acordarea gradatiei de merit sau a altor distinctii si premii, potrivit legii, pe baza raportului de autoevaluare a activitatiii desfasurate de acesta;
p) propune consiliului de administratie programele de formare continua si dezvoltare profesionala a cadrelor didactice;
q) propune consiliului de administratie premierea si acordarea titlului de ”Profesorul anului” cadrelor didactice cu rezultate deosebite in activitatea didactica, in unitatea de invatamant;
r) dezbate si avizeaza regulamentul de organizare si functionare al unitatii de invatamant;
s) dezbate, la solicitarea Ministerului Educatiei Nationale, a inspectoratelor scolare sau din proprie initiativa, proiecte de acte normative si/sau administrative cu caracter normativ, care reglementeaza activitatea instructiv-educativa, formuleaza propuneri de modificare sau de completare a acestora;
t) dezbate probleme legate de continutul sau organizarea activitatiii instructiv-educative din unitatea de invatamant; propune consiliului de administratie masuri de optimizare a procesului didactic;
u) alege, prin vot secret, cadrele didactice membre ale Comisiei pentru evaluarea si asigurarea calitatii, in conditiile legii;
v) indeplineste alte atributii stabilite de consiliul de administratie, rezultand din legislatia in vigoare si din contractele colective de munca aplicabile;
w) propune eliberarea din functie a directorului unitatii de invatamant, conform legii;
x) stabileşte Codul de etică profesională si monitorizează aplicarea acestuia.
Art.45. Documentele consiliului profesoral sunt:
a) tematica si graficul sedintelor consiliului profesoral;
b) convocatoare ale consiliului profesoral;
c) registrul de procese-verbale al consiliului profesoral, insotit de dosarul cu anexele proceselor verbale.
CONSILIUL CLASEI
Art.46. (1) Consiliul clasei functioneaza in invatamantul primar, gimnazial si este constituit din totalitatea personalului didactic care preda la clasa respectiva, din cel putin un parinte delegat al comitetului de parinti al clasei, cu exceptia claselor din invatamantul postliceal si, pentru toate clasele, cu exceptia celor din invatamantul primar, din reprezentantul elevilor clasei respective.
(2) Presedintele consiliului clasei este invatatorul/institutorul/profesorul pentru invatamantul primar, respectiv profesorul diriginte, in cazul invatamantului gimnazial.
(3) Consiliul clasei se intruneste cel putin o data pe semestru. El se poate intalni ori de cate ori situatia o impune, la solicitarea invatatorului/institutorului/profesorului pentru invatamantul primar, respectiv a profesorului diriginte, a reprezentantilor parintilor si ai elevilor.
Art.47. (1) Consiliul clasei isi desfasoara activitatea la nivelul fiecarei clase, avand urmatoarele obiective:
a) armonizarea activitatilor didactice cu nevoile educationale ale elevilor si cu asteptarile parintilor;
b) evaluarea corect a progresului scolar si comportamental al elevilor;
c) coordonarea interventiilor multiple ale echipei pedagogice, in vederea optimizarii rezultatelor elevilor, in sensul atingerii obiectivelor educationale, stabilite pentru colectivul clasei;
d) stabilirea si punerea in aplicare a modalitatilor de sprijinire a elevilor cu un ritm lent de invatare;
e) organizarea de activitati suplimentare pentru elevii capabili de performantate scolare inalte.
Art.48. (1) Consiliul clasei are urmatoarele atributii:
a) analizeaza semestrial progresul scolar si comportamentul fiecarui elev;
b) stabileste masuri de asistenta educationala, atat pentru elevii cu probleme de invatare sau de comportament, cat si pentru elevii cu rezultate deosebite;
c) stabileste notele la purtare pentru fiecare elev al clasei, in functie de comportamentul acestora in unitatea de invatamant preuniversitar si in afara acesteia, si propune consiliului profesoral validarea mediilor mai mici decat 7,00 si respectiv mai mici decat 8,00 pentru unitatile de invatamant cu profil pedagogic, teologic si militar sau a calificativelor „suficient” si „insuficient”, pentru invatamantul primar;
d) propune recompense pentru elevii cu rezultate deosebite;
e) participa la intalniri cu parintii si elevii ori de cate ori este nevoie, la solicitarea invatatorului/institutorului/profesorului pentru invatamantul primar/profesorului diriginte sau a cel putin 1/3 dintre parintii elevilor clasei;
f) propune invatatorului/institutorului/profesorului pentru invatamantul primar/profesorului diriginte, din proprie initiativa sau la solicitarea directorului ori a consiliului profesoral, dupa caz, sanctiunile disciplinare prevazute pentru elevi, in conformitate cu legislatia in vigoare;
Art.48. (1) Hotararile consiliului clasei se adopta cu votul a jumatate plus unu din totalul membrilor, in prezenta a cel putin 2/3 din numarul acestora.
(2) Hotararile adoptate in sedintele consiliului clasei se inregistreaza in registrul de procese-verbale ale consiliului clasei. Registrul de procese-verbale al consiliului clasei este insotit in mod obligatoriu, de dosarul care contine anexele proceselor-verbale.
Art.49. Documentele consiliului clasei sunt:
a) tematica si graficul sedintelor consiliului clasei;
b) convocatoarele la sedintele consiliului clasei;
c) registrul de procese-verbale al consiliului clasei, insotit de dosarul cu anexele proceselor verbale.
COMISIILE METODICE
Art.50. (1) In cadrul Şcoala Gimnazială, Comuna Văleni, Judeţul Neamţ catedrele/comisiile metodice se constituie din minimum trei membri, pe discipline de studiu, pe discipline inrudite sau pe arii curriculare.
(2) In invatamantul prescolar si primar comisiile metodice se constituie la fiecare nivel sau la nivel de învăţământ primar.
(3) Activitatea catedrei/comisiei metodice este coordonata de seful catedrei, respectiv responsabilul comisiei metodice, ales prin vot secret de catre membrii catedrei/comisiei.
(4) Sedintele catedrei/comisiei metodice se tin lunar sau de cate ori directorul ori membrii catedrei/comisiei metodice considera ca este necesar. Sedintele se desfasoara dupa o tematica elaborata la nivelul ccomisiei, sub indrumarea responsabilului comisiei metodice, si aprobata de directorul unitatii de invatamant.
(5) In anul şcolar curent, comisiile metodice ale Şcolii Gimnaziale, Comuna Văleni, Judeţul Neamţ sunt cele menţionate in Organigrama Şcoala Gimnazială, Comuna Văleni, Judeţul Neamţ Anexa A3.
Art.51. Atributiile comisiilor metodice sunt urmatoarele:
a) stabilesc modalitatile concrete de implementare a curriculumului national, adecvate specificului Şcolii Gimnaziale, Comuna Văleni, Judeţul Neamţ si nevoilor educationale ale elevilor, in vederea realizarii potentialului maxim al acestora si atingerii standardelor nationale;
b) elaboreaza oferta de curriculum la decizia Şcolii si o propune spre dezbatere consiliului profesoral;
c) elaboreaza programe de activitati semestriale si anuale, menite sa conduca la atingerea obiectivelor educationale asumate si la progresul scolar al elevilor;
d) consiliaza cadrele didactice debutante, in procesul de elaborare a proiectarii didactice si a planificarilor semestriale;
e) elaboreaza instrumente de evaluare si notare;
f) analizeaza periodic performantele scolare ale elevilor;
g) monitorizeaza parcurgerea programei la fiecare clasa si modul in care se realizeaza evaluarea elevilor la disciplina/disciplinele respective;
h) organizeaza, in functie de situatia concreta din Scoala Gimnaziala, Comuna Văleni, Judeţul Neamţ activitati de pregatire speciala a elevilor cu ritm lent de invatare, ori pentru examene/evaluari si concursuri scolare;
j) organizeaza activitati de formare continue si de cercetare – actiuni specifice unitatii de invatamant, lectii demonstrative, schimburi de experienta etc.;
k) implementeaza standardele de calitate specifice;
l) realizeaza si implementeaza proceduri de imbunatatire a calitatii activitatiii didactice.
Art.52. Atributiile responsabilului comisiei metodice sunt urmatoarele:
a) organizeaza si coordoneaza intreaga activitate a catedrei/comisiei metodice (intocmeste planul managerial al catedrei, coordoneaza realizarea instrumentelor de lucru la nivelul catedrei, elaboreaza rapoarte si analize, propune planuri de obtinere a performantatelor si planuri remediale, dupa consultarea cu membrii catedrei/comisiei metodice, precum si alte documente stabilite prin acte de edcizie internă, intocmeste si completeaza dosarul catedrei);
b) stabileste atributiile si responsabilitatile fiecarui membru al catedrei/comisiei metodice; atributia responsabilului comisiei metodice este stipulata in fisa postului didactic;
c) evalueaza, pe baza unor criterii de performanta stabilite la nivelul Şcoala Gimnazială, Comuna Văleni, Judeţul Neamţ in conformitate cu reglementarile legale in vigoare, activitatea fiecarui membru al comisiei metodice;
d) propune participarea membrilor catedrei/comisiei metodice la cursuri de formare;
e) raspunde in fata directorului, a consiliului de administratie si a inspectorului scolar de specialitate de activitatea profesionala a membrilor catedrei/comisiei;
f) are obligatia de a participa la actiunile scolare si extrascolare initiate in Şcoala Gimnazială, Comuna Văleni, Judeţul Neamţ cu acceptul conducerii acesteia;
g) efectueaza asistente la ore, conform planului managerial al catedrei sau la solicitarea directorului;
h) elaboreaza, semestrial si lunar, la cererea directorului, informari asupra activitatiii comisiei metodice, pe care o prezinta in Consiliul Profesoral;
i) indeplineste orice alte atributii stabilite de Consiliul de Administratie.
COMISIILE FUNCTIONALE ALE ŞCOLII GIMNAZIALE, COMUNA VĂLENI, JUDEŢUL NEAMŢ
Art.53. Comisia pentru prevenirea si combaterea violentei in mediul scolar
(1) La nivelul Şcolii Gimnaziale, Comuna Văleni, Judeţul Neamţ functioneaza Comisia pentru prevenirea si combaterea violentei in mediul scolar, conform Strategiei cu privire la reducerea fenomenului de violenta in unitatile de invatamant.
(2) Componenta nominala a Comisiei pentru prevenirea si combaterea violentei in mediul scolar se stabileste prin decizia interna a Directorului Şcoala Gimnazială, Comuna Văleni, Judeţul Neamţ dupa discutarea si aprobarea ei in Consiliul de Administratie.
(3) Scoalia Gimnaziala, Comuna Văleni, Judeţul Neamţ, in cadrul Comisiei pentru prevenirea si combaterea violentei in mediul scolar, elaboreaza si adopta anual propriul Plan operational al unitatii scolare privind reducerea fenomenului violentei in mediul scolar.
(4) Comisia pentru prevenirea si combaterea violentei in mediul scolar este responsabila de punerea in aplicare, la nivelul Şcoala Gimnazială, Comuna Văleni, Judeţul Neamţ a prevederilor Planului cadru de actiune pentru cresterea gradului de siguranta a prescolarilor/elevilor si a personalului si prevenirea delincventei juvenile in incinta si in zonele adiacente unitatilor de invatamant. In acest sens, Comisia pentru prevenirea si combaterea violentei in mediul scolar:
a) are obligatia de a colabora cu autoritatile administratiei publice locale, cu reprezentantii politiei si ai jandarmeriei pentru a creste siguranta in Şcolii Gimnaziale, Comuna Văleni, Judeţul Neamţ;
b) elaboreaza rapoarte privind securitatea prescolarilor/elevilor din Scoala Gimnaziala, Comuna Văleni, Judeţul Neamţ;
c) propune conducerii Şcolii Gimnaziale, Comuna Văleni, Judeţul Neamţ masuri specifice, rezultate dupa analiza factorilor de risc si a situatiei specifice, care sa aiba drept consecinta cresterea gradului de siguranta a prescolarilor/elevilor si a personalului din unitate si prevenirea delincventei juvenile in incinta si in zonele adiacente Şcolii Gimnaziale, Comuna Văleni, Judeţul Neamţ;
(5) In Scoala Gimnaziala, Comuna Văleni, Judeţul Neamţ se stabilesc conditiile de acces in scoala personalului unitatii, prescolarilor/elevilor si al vizitatorilor, acestea fiind incluse in Procedura privind accesul persoanelor in incinta Şcolii Gimnaziale, Comuna Văleni, Judeţul Neamţ;
(6) In urma consultarii Consiliului reprezentativ al parintilor si a Consiliului reprezentativ al elevilor, Consiliul profesoral din Şcolii Gimnaziale, Comuna Văleni, Judeţul Neamţ a stabilit pentru elevi ca semn distinctiv ecusonul, in conformitate cu Legea nr. 35/2007 privind cresterea sigurantei in unitatile de invatamant si uniforma : sacou negru, camasa alba, cravata;
Art.54. Comisia de control intern/managerial
(1) La nivelul Şcolii Gimnaziale, Comuna Văleni, Judeţul Neamţ se constituie, prin decizie a directorului, in baza hotararii Consiliului de administratie, Comisia de control intern/managerial, in conformitate cu prevederile Ordinului ministrului finantelor publice nr. 946/2005 pentru aprobarea codului controlului intern/managerial, cuprinzand standardele de control intern/managerial la entitatile publice si pentru dezvoltarea sistemelor de control intern/managerial, cu modificarile si completarile ulterioare.
(2) Componenta, modul de organizare si de lucru, precum si alte elemente privind aceasta comisie se stabilesc, in functie de complexitatea si de volumul activitatilor din Scoala Gimnaziala, Comuna Văleni, Judeţul Neamţ, prin Regulamentul de organizare si funcţionare a Comisiei de control intern/ managerial.
(3) Comisia de control intern/ managerial are cel puţin urmatoarele atributii:
a) asigura coordonarea deciziilor si actiunilor compartimentelor structurale ale Şcolii Gimnaziale, Comuna Văleni, Judeţul Neamţ;
b) organizeaza, cand necesitatile o impun, structuri specializate care sa sprijine managementul in activitatea de coordonare;
c) coordoneaza si influenteaza decisiv rezultatele interactiunii dintre salariati in cadrul raporturilor profesionale;
d) constientizeaza salariatii asupra consecintelor deciziilor si ale actiunilor lor Şcolii Gimnaziale, Comuna Văleni, Judeţul Neamţ;
e) organizeaza consultari prealabile, in vederea unei bune coordonari, in cadrul compartimentelor cat si intre structurile Şcolii Gimnaziale, Comuna Văleni, Judeţul Neamţ.
Art.55. Alte comisii din Şcolii Gimnaziale, Comuna Văleni, Judeţul Neamţ
(1) In anul şcolar curent, la nivelul Şcoala Gimnazială, Comuna Văleni, Judeţul Neamţ se constituie si functioneaza comisiile de lucru prevazute de legislatia in vigoare si contractele colective de munca aplicabile, mentionate in A3. Comisiile se constituie prin decizie a directorului, in baza hotararii Consiliului de administratie.
(2) Pentru analiza, monitorizarea si rezolvarea unor situatii specifice, consiliul de administratie poate hotari constituirea unor comisii temporare, altele decat cele prevazute in A3. Comisiile se constituie prin decizie a directorului, in baza hotararii Consiliului de administratie.
ASIGURAREA SIGURANTEI SCOLARE SI CLIMATULUI SCOLAR OPTIM
Reguli şcolare 1.1 Reguli şcolare generale
Art 120 (1)Atât personalul şcolii, cât si elevii si părinţii acestora vor contribui la asigurarea unui climat şcolar de ordine, de confort si siguranţă;
(2) Clădirea şcolii va fi menţinută in condiţii de curăţenie pentru menţinerea sănătăţii elevilor;
(3) Comportamentul elevilor va fi intotdeauna corect, atât in relaţiile cu ceilalţi elevi, personalul şcolii si restul cetăţenilor. In cadrul tuturor activităţilor legate de şcoală, aici fiind incluse si deplasarea zilnică spre si dinspre şcoală, se aşteaptă din partea elevilor un comportament corespunzător, conştientizând faptul că acest comportament este legat de numele şcolii.
(4 )Elevii se vor asigura că nu vor crea disconfort pentru locuitorii din zona şcolii, nici in pauzele dintre ore si nici după incheierea orelor de curs. In plus, conducerea şcolii mai are si autoritatea:
- Să decidă asupra masurilor disciplinare care trebuie luate împotriva elevului in cauza;
- Să ia măsurile corespunzătoare si decizia finală in cazul calamitaţilor/incidentelor pentru care nu există prevederi in regulamentul şcolar.
Art 121. Măsuri
- Dacă siguranţa personalului ori a elevilor devine o problema, conducerea scoli va transmite aceasta informaţie poliţiei, părinţilor /tutorilor si inspectoratului.
- Şcoală va intocmi periodic rapoarte către poliţie referitoare la faptele sancţionabile si va oferi si datele personale ale persoanelor implicate. De asemenea, se va raporta la cine si ce fel de obiecte si/sau bunuri au fost identificate, precum si modul in care şcoală a obţinut posesie asupra acestor bunuri.
- In cazul posesiunii de arme, droguri, alcool, artificii interzise, şcoală va acţiona conform legilor in vigoare, va informa politia si, in funcţie de circumstanţe va intocmi un raport adresat poliţiei.
-Şcoală informează părinţii/tutorii elevilor in cazul in care aceştia au incălcat regulamentul şcolar.
-Şcoală asigura gestionarea cazurilor in care exista incălcări ale regulamentului intern. Utilizarea computerului/internetului
Computerele puse la dispoziţia elevilor in şcoală trebuie să fie utilizate in mod corespunzător. Alături de utilizarea corespunzătoare a computerelor, acestea fiind in inventarul şcolii (hardware), se aplica si prevederea ca software-ul pus la dispoziţia elevilor trebuie să fie utilizat cu aceeasi atenţie
-Acţiunile elevilor cu intenţia de a prejudicia ori de a distruge bunurile puse la dispoziţie de şcoală, ori de a şterge datele din programe, ori de a modifica setările standard sunt strict interzise.
- Se vor lua masuri împotriva elevilor care nu respecta aceasta prevedere. Costurile pentru recuperarea programului/costurile salariale vor fi suportate de către respectivul elev ori, după caz de către părinţii/tutorii acestuia. -Nu este permisă utilizarea numelui şcolii, ori a unei prescurtări a numelui şcolii, ori a unei indicaţii cu referire la acesta ca nume de domeniu al unui website care să implice o referinţa clara in privinţa şcolii.
-Şcoala va apela la mijloace juridice pentru a pune capăt abuzului si utilizării ilegale a numelui şcolii. Şcoala poate stabili masuri interne împotriva elevilor care nu respecta aceasta prevedere.
- Şcoală va lua masuri împotriva celor care vor folosi cuvinte ori imagini pe computerele şcolii, ori pe internet pentru a jigni angajaţii şcolii opri pentru a aduce daune imaginii acestora.
- Elevii pot utiliza gratuit computerele şcolii menţionate in cele de mai sus pentru culegerea de informatii de pe internet. Costurile de printare vor trebui plătite in conformitate cu prevederile existente.
- Nu este permisă utilizarea accesului la internet de pe computerele şcolii pentru alte scopuri decât culegerea de informatii judicioase necesare studiilor.
Partenerii educaționali
Capitolul 1
Drepturile părinților, tutorilor sau susținătorilor legali
Art. 122
Părintele, tutorele sau susținătorul legal al antepreșcolarului/preșcolarului/elevului are dreptul să decidă, în limitele legii, cu privire la unitatea de învățământ unde va studia copilul/elevul.
Art. 123
(1)Părintele, tutorele sau susținătorul legal al copilului/elevului are dreptul să fie informat periodic referitor la situația școlară și comportamentul propriului copil.
(2)Părintele, tutorele sau susținătorul legal al copilului/elevului are dreptul să dobândească informații numai referitor la situația propriului copil.
Capitolul 2
Îndatoririle părinților, tutorilor sau susținătorilor legali
Art. 124 (1) Potrivit prevederilor legale părintele, tutorele sau susținătorul legal are obligația de a asigura frecvența școlară a elevului în învățământul obligatoriu și de a lua măsuri pentru școlarizarea elevului, până la finalizarea studiilor.
(2) Părintele, tutorele sau susținătorul legal care nu asigură școlarizarea elevului, pe perioada învățământului obligatoriu, poate fi sancționat cu amendă cuprinsă între 100 lei și 1000 lei ori este obligat să presteze muncă în folosul comunității.
(3)Constatarea contravenției și aplicarea amenzilor contravenționale prevăzute la alin.(2) se realizează de către persoanele împuternicite de primar în acest scop, la sesizarea consiliului de administrație al unității de învățământ.
(4)Conform legislației în vigoare, la înscrierea copilului/elevului în unitatea de învățământ, părintele, tutorele sau susținătorul legal are obligația de a prezenta documentele medicale solicitate, în vederea menținerii unui climat sănătos la nivel de grupă/clasă/ pentru evitării degradării stării de sănătate a celorlalți elevi/preșcolari din colectivitate/ unitatea de învățământ.
(5)Părintele, tutorele sau susținătorul legal al elevului are obligația ca, cel puțin o dată pe lună, să ia legătura cu profesorul pentru învățământul preșcolar/învățătorul/institutorul/profesorul pentru învățământul primar/profesorul diriginte pentru a cunoaște evoluția copilului/elevului. Prezența părintelui, tutorelui sau susținătorului legal va fi consemnată în caietul educatorului-puericultor/ educatoarei/învățătorului/institutorului/profesorului pentru învățământ preșcolar/primar, profesorului diriginte, cu nume, dată și semnătură.
(6)Părintele, tutorele sau susținătorul legal al elevului răspunde material pentru distrugerile bunurilor din patrimoniul școlii, cauzate de elev.
(7)Părintele, tutorele sau susținătorul legal al elevului din învățământul primar are obligația să-l însoțească până la intrarea în unitatea de învățământ, iar la terminarea orelor de curs să-l preia. în cazul în care părintele, tutorele sau susținătorul legal nu poate să desfășoare o astfel de activitate, împuternicește o altă persoană.
Art. 125 Se interzice oricăror persoane agresarea fizică, psihică, verbala etc., a copiilor/elevilor și a personalului unității de învățământ.
Art. 126 Respectarea prevederilor prezentului Regulament și a Regulamentului de organizare și funcționare al unității de învățământ este obligatorie pentru părinții, tutorii sau susținătorii legali ai copiilor/elevilor.
DISPOZIŢII FINALE
Art. 127 In unităţile de invăţământ preuniversitar, fumatul este interzis, conform legii.
Art. 128 Se interzice constituirea de fonduri de protocol sau a oricărui alt fond destinat derulării evaluărilor naţionale (teste naţionale).
Art. 129 a) Prezentul regulament va fi adus la cunoştinţa elevilor si a părinţilor sau reprezentanţilor legali ai acestora; b) In baza prezentului regulament si a regulamentului intern al unităţii şcolare, directorul va incheia un acord de parteneriat şcoală-familie.
Art. 130 Prezentul Regulament de ordine interioară va fi completat cu prevederi specifice la sugestia părinţilor, elevilor, Consiliului profesoral si Consiliului de administraţie sau cu apariţia altor documente ale I.S.J. sau M.E.N.S.